Назад

Ще продължи ли да пада цената на газа

Коментар на Васил Тодоров, главен секретар на БТПП, и енергийния експерт Красимир Манов в ефира на Нова нюз




 

Васил Тодоров, главен секретар на Българската търговско-промишлена палата, заяви в предаването "Твоят ден", че целта – продажната цена на газа у нас да съответства на борсовата цена на TTF, е постигната. "В сравнение с цените през май 2021 г. планираната за май 2023 г. е два пъти по-висока, но е важна сегашната тенденция за намаляване на цените. Намаляването на цените се дължи и на намаляло потреблението на газ в Европа – за периода август 2022 – март 2023 с над 17%“, посочи той. Запазваме и подкрепата на предложението за разработване на компенсаторен механизъм за предприятията при бъдещи резки скокове в ценовите равнища на газа, съответстващо на съществуващия  механизъм за цените на електроенергията.

Цените на газа ги намалиха, защото цялата зима бизнесът плащаше 30-40% по-скъп газ. Газът влизаше на ниските цени, а се плащаше скъпо, така се понижи цената в Чирен и "Булгаргаз" си реши проблемите. Това каза Красимир Манов, енергиен експерт.

По отношение на общия меморандум за сътрудничество на газопреносните оператори с Азербайджан, подписан тази седмица, Васил Тодоров изрази положителна оценка и посочи че тази договореност е продължение на договореностите на ниво ЕС-Азербайджан.

Красимир Манов изрази резерви по отношение на действието на меморандума, сключен без участието на Турция и турското газопреносно дружество.

На въпрос за компенсаторния механизъм за цените на електроенергията – Васил Тодоров изрази позицията, че той трябва да се запази докато в другите страни действат подобни механизми.

Повече гледайте в следното видео

 

 


26.04.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад