Назад

БТПП подготви богата делова програма за пребиваващата у нас нигерийска делегация







Успешно приключи посещението на нигерийската делегация в България, организирано от Българската търговско-промишлена палата и Лагоската търговско-промишлена палата (ЛТПП), с активното сътрудничество на посланика на България в Нигерия Янко Йорданов, който имаше голям принос за осъществяване на визитата – от идеята, до нейната реализация.

Освен провеждането на Българо-нигерийски бизнес форум, в който участие взеха и министрите на икономиката на двете страни, Палатата организира и съпътстващата програма на делегацията, която включваше срещи с редица водещи университети в Пловдив и София, както и посещение на Индустриален парк София -Божурище.

Бизнес делегацията, заедно с държавния министър на индустрията, търговията и инвестициите на Федерална република Нигерия Мариам Катагум, посетиха индустриалния парк в Божурище и се запознаха с дейността на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД. Делегацията бе посрещната от изпълнителния директор на НКИЗ Антоанета Барес.

В Пловдив делегацията посети Аграрния университет и се срещна с ректора проф. д-р Христина Янчева. Представителите на нигерийската делегация отбелязаха, че изхранването на населението е сред основните приоритети в страната, ето защо подготовката на кадри в земеделския сектор е от особена важност.

Ректорът на  Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов посрещна делегацията на ТПП Лагос и обсъди сътрудничество в сферата на образованието между България и Нигерия. Като най-сериозен бе отчетен интересът за подготовката на кадри в консервната промишленост и напитките.

В Университета за национално и световно стопанство нигерийската делегация се срещна с ректора на УНСС, проф. д-р Димитър Димитров и главния секретар по международно сътрудничество, доц. д-р Янко Христозов. Представени бяха основните предимства и възможности за обучение на чуждестранни студенти в университета.

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн. Анастас Герджиков дискутира с представителите на нигерийската делегация възможностите за обмен на студенти и преподаватели.

Възможностите за сътрудничество в сферата на застраховането бяха обсъдени с ректора на Висшето училище по застраховане и финанси проф. д.ю.н. Борис Велчев.

В рамките на 5-дневната визита на нигерийската делегация в България, БТПП отчита отлични резултати от проведените срещи, както и активен напредък в подготовката на договори за сътрудничество между български и нигерийски фирми в областта на търговията с какао и в сектор информационни технологии.

Българската търговско-промишлена палата остава на разположение за подпомагане на връзките между български и африкански компании. Предстоят инициативи с Националната търговска палата на Нигерия и Търговската палата на гр. Абуджа.

 

 


28.04.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад