Назад

Цветан Симеонов: Дефицит от почти 7% ще попречи на България основно за влизане в Eврозоната.




По-скоро не се разбрахме с тези, които правят проекта на държавен бюджет, защото май единствени ние, социалните партньори, останахме недоволни - синдикатите от едно, работодателите от друго. Всички останали очевидно са доволни, защото не чуваме гласове от страна на консуматорите на бюджета - т.е. институциите, които очакват финансиране от този бюджет - така в студиото на "Още от деня" председателят на УС на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов коментира резултата от днешната среща между социалните партньори.

Една единствена причина може да има за това и тя е, че всички техни искания безапелационно са били вписани в бюджета, независимо от поисканите от тях цифри. Затова отчитаме дефицит от почти 7%. Този дефицит ще попречи на България за много неща, но основно за влизането в еврозоната, отбеляза той.

По думите му има трудности и слабости и в бюджета за НЗОК, и в този на НОИ.

Важно е изготвящите бюджета да решат на кое да дадат приоритет - дали на привличането на инвестиции, дали на харченето на пари, дали и на кого трябва да се вярва, подчерта председателят на БТПП.

Преразпределителната част надхвърля приемливото като икономически показател. Освен това с такъв дефицит не можем да влезем в еврозоната. Това не е за подценяване, защото влизането ни там ще осигури по-добри условия за бизнеса, доверието на инвеститорите пораства бързо и благотворният ефект ще е върху цялата държава. Той е категоричен, че заплати трябва да се повишават там, където има постигнати цели.

По отношение на пенсиите Симеонов призна, че по време на прехода са допуснати доста големи диспропорции, при които хора с много дълъг стаж, но с ниски заплати, получават изключително ниски пенсии:

"Затова, ако се намерят средства, без това да е първи приоритет, БТПП никога не е била против това за възрастните хора да се осигури достойно съществуване."

Цветан Симеонов се спря и на разговорите между двете политически коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, свързани с бюджета:

"В периода преди изборите имахме възможността - нашата покана беше приета... И двете политически коалиции обещаха и виждам, че не се отмятат от обещанията да не пипат данъците, бюджетът да е с максимум 3% дефицит, за да може България да върви напред."

Изгледайте цялото интервю тук.

Повече за позицията на БТПП - в приложените становища относно:

 


28.04.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад