Назад

Форум "История и бъдеще - недвижимо културно наследство и енергийна ефективност"

Бе споделен италианският опит в сферата и възможностите за приложението му в България




 

На 29 ноември в Гранд хотел Милениум в София  се проведе форумът „ИСТОРИЯ И БЪДЕЩЕ – недвижимо културно наследство и енергийна ефективност".

Организатори на събитието бяха: Посолството на Италия в България, ИЧЕ – Агенция София, Конфиндустрия България (сдружение на италианското предприемачество), в партньорство с Агенция CasaClima, Камара на Архитектите в България, Регионална Колегия София Област и Камара на строителите в България.

В откриването на събитието участваха официалните лица: Н.Пр. Джузепина Дзара, посланик на Италия в София, Киара Петро – директор на ИТА – Агенция София, арх. Петър Петров – директор на Националния институт за недвижимо културно наследство, арх. Здравко Здравков – главен архитект на Столична община, Роберто Санторели-председател на  Конфиндустрия България, арх. Владимир Милков – председател на Камарата на архитектите в България и Валентин Николов – изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов бе също сред гостите.

Форумът бе посветен на темата за опазването на недвижимото културно наследство на една страна и поставянето му в новата, модерна рамка на енергийната ефективност.Специално за събитието пристигнаха специалисти от Италия, за да споделят дългогодишния италиански опит в опазването на недвижимото културно наследство, енергийната ефективност на историческите сгради, прилаганите материали и системи, както и възможностите му за приложение в България.

Форумът включваше еднодневна конферентна програма и експозиционна част за фирми от сектора. Международното изложение  даде възможност на фирмите да представят своите продукти и иновации, както и да намерят нови партньори от България и чужбина.

В първия панел бяха обсъждани италианският и българският модел в опазването на културното наследство, енергийната ефективност на историческите сгради и европейските принципи на качеството за финансирани от Европейския съюз интервенции с потенциално въздействие върху културното наследство. Във втория панел  бе представен Образователен център за архитектурно-строителна реставрация в Брацигово, а следобяд бе отделено време и внимание на историческите сгради и чиста енергия, стъпките за саниране на защитена сграда – примерът на италианското посолство в София, качеството в санирането и материали и системи за енергийна ефективност на исторически сгради.

 

 

 


29.11.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад