Назад

Партньорска среща, посветена на арбитража, в рамките на програма Еразъм+Опитът на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата бе представен миналата седмица по време на хибридно събитие, организирано от Регионалната търговска палата на Бялисток, Полша.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов участва в конференцията и подчерта, че отношенията между търговско-промишлените палати от България и Полша са дългогодишни, партньорски и с отлични резултати. „Темата за арбитража е много важна, особено в период на криза и постоянни пречки и трудности за бизнеса“, каза той и добави, че арбитражният способ за разрешаване на спорове съкращава в пъти времето за намиране на решение и намалява разходите за бизнеса.

Проф. д-р Силви Чернев, почетен председател на АС при БТПП, представи пред полските колеги постиженията на съда – дигитализация на  дейността, адаптиран правилник за гледане на дела дистанционно и др. Той направи кратък исторически преглед на работата на Арбитражния съд при БТПП, който съществува от 1897 г. АС започва процес на дигитализация от 1992 г., който вече е напълно завършен. От 2008 г. е легитимирано разменената по електронен път кореспонденция да бъде приета като доказателство по арбитражните дела.

АС при БТПП разполага с висококвалифицирани арбитри – специалисти от различни области с широки езикови познания. Това позволява провеждане на дела изцяло на английски, руски, немски, френски език. Д-р Чернев сподели с полските си колеги, че е нужно промотиране на арбитражната дейност, особено сред компаниите и младите юристи, като информира, че БТПП провежда вече 18 години обучения за студенти от факултетите по право и млади адвокати.

Секретарят на АС към Търговско-промишлената палата на Полша Агнешка Дулик също се включи в конференцията и сподели информация за най-стария Арбитражен съд в Полша /75 години/. Основната идея за бъдещото развитие на тази дейност, разпространявана от институцията, е разширяване приложението на арбитража сред бизнеса, както и обучаване на младите хора.

За бизнес средата в Бялисток арбитражът е нещо ново, не само за професионалистите но и за предприемачите, каза Витолд Карчевски – председател на ТПП на Бялисток. Конференцията завърши с активна дискусия как способът да бъде по-добре разбран от предприемачите и прилаган по-често.

Предстои посещение у нас на представители на полската регионална палата  в края на месец септември.

Конференцията бе проведена като част от дейностите по проект по програма Еразъм+ „Доброволно разрешаване на международни спорове, повишаване компетенцията на предприемачите чрез управление на МСП и обмен на опит между партньорски институции“, изпълняван от БТПП и РТПП на Бялисток, Полша.

 


12.09.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад