Назад

Активизиране на деловото партньорство с Държавата Палестина

Бе направен преглед на сътрудничеството на БТПП със сродни палестински организации




 

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов се срещна с временно управляващия  Посолството на Държавата Палестина в София д-р Уаел Батрихи. Сред темите на разговора бяха възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото партньорство между двете страни.

Симеонов запозна госта с дейността на Българската търговско-промишлена палата и отношенията й  с партньорски организации в Палестина, сред които Федерацията на палестинските палати на търговията, промишлеността и селското стопанство и регионални търговски палати от Рамала, Хеброн и Газа. БТПП има споразумение за сътрудничество с Федерацията от 2020 г. и предстои обновяването му.

Д-р Батрихи направи обзор на икономическото развитие на Държавата Палестина. Страната има 6,5 млн. население, от което близо 6 млн. живеят в чужбина, най-много в Йордания. Той уточни, че икономиката на страната се основава на туризма. Развива се и селското стопанство, а 95% от насажденията се поливат, развита е и фармацевтиката. Всички тези сектори са потенциални области за сътрудничество между български и палестински компании.

Бяха обсъдени конкретни стъпки за развиване на бизнес отношенията. БТПП ще информира допълнително за предстоящи събития и срещи.

По информация от Министерството на икономиката и индустрията стокообменът между България и Палестина е само 1.78 млн. щ.д., като преобладава износът от България. Той се формира основно от: електрически акумулатори, включително техните сепаратори; ориз; хлебарски, тестени  сладкарски и бисквитни продукти; нафора, празни капсули  от тесто за медикаменти, сухи тестени листа от брашно, скорбяла или нишесте; други хранителни продукти; препарати за поддържане на косата и др.

 


08.09.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад