Назад

АОБР представи приоритетите си пред представители на коалиция "Български Възход“

Първа от поредицата срещи с основните претенденти за вота на 2 октомври


Четирите национално представителни работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), проведоха първата от поредицата си срещи с политическите партии във връзка с предстоящите парламентарни избори на 2 октомври 2022 г. Пред ръководството и представители на коалиция "Български Възход“ четирите работодателски организации представиха приоритетите си за социално-икономическото развитие на страната, обсъдиха настоящата икономическа ситуация и допирателните точки в предизборната програма на политическата сила.

В срещата участие взеха Васил Велев - председател на АИКБ, Цветан Симеонов - председател на БТПП, Добри Митрев - председател на УС на БСК, Веселин Тодоров - член на УС на КРИБ. Присъстваха още Никола Зикатанов - зам.-председател на АИКБ, Мария Минчева - зам.-председател на БСК, Любомир Левичаров - икономически анализатор в БТПП, Боряна Манолова - член на УС на КРИБ, и Румяна Георгиева - парламентарен секретар на КРИБ.

От страна на коалиция "Български Възход“ в срещата участваха Стефан Янев, Румен Петков, Петър Първанов, Иван Станев и Христо Колев.

Ротационният председател на АОБР Добри Митрев и домакин на срещата представи приоритетите на АОБР като акцентира върху:

  • ускоряване на членството на България в ОИСР, Шенген и еврозоната;
  • гарантиране на доставките на електрическа енергия и природен газ на справедливи цени;
  • запазване на досегашния данъчен модел;
  • намаляване на административната тежест за бизнеса;
  • стимулиране на инвестициите;
  • приемане на Конвенция № 131 за определяне на минимална работна заплата, в която са упоменати ясни критерии за изчисляването й;
  • подобряване качеството на средното и висшето образование с цел гарантиране на подготвени кадри за икономиката;
  • преразглеждане на поетите ни ангажименти на България по Европейската зелена сделка.
     

Извън разписаните приоритети, бих искал да акцентирам върху два належащи проблема. Считаме, че българското правителство трябва да направи максимално бързо две важни неща. Първо, да създаде един независим държавен орган, който да контролира и управлява средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост с цел ефективно и устойчиво разходване, а второто важно нещо е да запази схемата в защита на потребителите от високите енергийни цени, което да бъде предвидено в бюджет 2023 г. ”, подчерта Добри Митрев.

Председателят на АИКБ заяви, че важен приоритет за работодателите е справянето с липсата на работна сила. “Всяка година България губи над 50 000 души от пазара на труда. Това води до остър дефицит на работници и специалисти. Тази тенденция ще се задълбочава в следващите 20 години”, посочи Васил Велев. Πpeдceдaтeлят нa AИKБ каза още, чe cитyaциятa e пoдoбнa в peдицa дpyги eвpoпeйcĸи дъpжaви, нo paзлиĸaтa мeждy Бългapия и тяx e, чe тe пpaвят cтъпĸи ĸъм oблeĸчaвaнe нa тpyдoвaтa мигpaция, зa дa oблeĸчaт нeдocтигa нa paбoтнa pъĸa и дa пoдĸpeпят иĸoнoмиĸитe cи. Той подчерта още, че бюрократичните спънки на българската администрация са толкова много, че биха отказали всеки почтен работодател.

Председателят на БТПП бе категоричен, че не бива да има увеличение на заплатите без целепоставяне, реална оценка на приноса, в цялата бюджетна сфера, в това число и в системата на образованието. За администрацията - чрез оптимизиране, включително и чрез съкращения, защото идва време за икономии. Според Цветан Симеонов, поравното субсидиране на всеки гражданин в областта на енергетиката е неправилно и то трябва да остане само за най-нуждаещите се, а останалите да я заплащат по реални или поне производствени цени.

За облекчаване на вноса на работната ръка бе категоричен и Веселин Тодоров от КРИБ, който сподели опита си в сферата на ИКТ.

Срещи като днешната ме карат да мисля, че сме намерили правилната платформа – диалогът. Макар с повечето приоритети да съм напълно съгласен, смятам, че някои от тях подлежат на обсъждане. Въпросът е не дали, а кога и по какъв начин да се случат, а затова трябват задълбочени икономически анализи, на които съм разчитал преди, ще разчитам и сега от вас”, каза от своя страна Стефан Янев.

Той сподели още, че пред коалиция "Български Възход“ не стои въпросът дали, а кога е най-подходящо България да приеме еврото. От коалицията смятат още, че трябва да се запази сегашната данъчна система, но да се помисли и за елемент на прогресивно подоходно облагане за предприятия, които работят с обществени средства, т. нар. обществени поръчки.

Пред бизнеса Стефан Янев каза още, че администрацията трябва да има мандатност и строг контрол върху ефективността на работата й и че се нуждае от преподредба. Според него, към европейската администрация, която засяга българския интерес, също трябва да се гледа критично и да се търси отговорност. “Страната ни няма нужда от безотчетни чиновници, защото сега, за грешките в енергетиката, за инфраструктурните проекти, никой не носи отговорност”, подчерта още Янев. Бившият служебен премиер сподели, че само в открит диалог и с честен тон могат да се търсят решения на проблемите и че само хора, които се държат не като политици, а като държавници, могат да виждат и проблемите и решенията в дългосрочен план.

Срещата с  коалиция "Български Възход“ е първата от поредица срещи с основните претенденти за вота на 2 октомври.

 

 


09.09.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад