Назад

Симеонов: Най-тежко засегнатa от ситуацията с газа е енергетиката
„В България работят много хора в областта на бизнеса, засегнат от газа. Най-тежко засегнатите сектори предполагаме, че ще бъдат енергетика, химия и стъкло и порцелан. Първите два сектора са с около 40% потребление на газа, от който България се нуждае, а стъкло и порцелан – с около 9%. В тези предприятия работят близо 30 000 работници и ситуацията неизменно ще се отрази върху тяхната трудова заетост”. Това коментира Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.
 
Колко ще струва природният газ през септември?
 
Според експерта към този час все още няма предвидимост, защото се чака КЕВР да определи цената на газа. Има само заявки за цената от „Булгаргаз”.
 
„Все пак е очевидно, че ще бъде доста по-скъп от преди, но положението е малко по-приемливо, тъй като до средата на юли българските фирми потребяваха газ, работеха, без да знаят колко ще платят. Към 1 септември цената на електричеството е 1140 лева за мегаватчас. Тази цена е твърде висока. За газа КЕВР ще определи до обяд”, каза Симеонов. „Булгаргаз” искат около 17% повишение
Ново драстично поскъпване на природния газ. На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране решава с колко ще скочи синьото гориво. Цената влиза в сила веднага с дата 1 септември.
 
Първоначалните сметки бяха за 6% по-скъпо гориво, но от „Булгаргаз” обявиха, че ще поискат около 17 на сто. Така след абсолютния рекорд от 298 лева за месец август, най-вероятно от днес ще влезе в сила нова пикова стойност в размер на 350 лева за мегаватчас.
 
Как да намалим сметките за отопление
 
Очакваният нов рекорд на цената на природния газ сериозно притеснява синдикатите. Те се опасяват, че от 1 януари може да има ново увеличение на цената на парното. Затова и настояват отсега да се мисли за компенсиране на битовите потребители.
 
„Няма как да няма ръст на цената на парното. Колко - не знам. Но от 1 януари ще има нов ръст на цената на парното, така че трябва да бъдат предвидени допълнителни средства сега за есенните и зимните месеци. Бюджет 2023 като се прави също да бъдат заложени от януари месец още компенсации за тези домакинства, те са около 20% от българите всъщност се топлят на парно”, обясни Пламен Димитров, президент на КНСБ.
 
Притеснен е и бизнесът.
 
„Ще се отрази особено тежко, най-вече за секторите, които са големи потребители на газ”, заяви Цветан Симеонов, председател на БТПП.
 
Експертите също очакват да има нова цена на топлото, но не толкова висока, колкото на газа.
 
„Няма как със същия темп да се повиши парното, тъй като това действително ще доведе до много сериозно социално напрежение, но така или иначе ние си знаем, че ще го платим това през  другите разходи, които прави държавата”, заяви Драгомир Цанев, Център за енергийна ефективност.
 
Препоръката за предстоящия отоплителен сезон е да се заложи на електричеството за топлина.
 
„В момента е най-добре на ток, но отново казваме, че сме привилегировани на потребителския пазар. Ние не работим с реалната цена на тока, тя е защитена и поне до 2025-26 г. токът ще е най-изгодният, особено когато го ползваме разумно със съвременни климатици”, заяви Драгомир Цанев.
 
И докато синдикатите искат компенсации за битовите потребители, от бизнеса продължават да настояват да получат помощ. Или пределна цена от 250 лева на мегаватчас за газа.
 
„Очевидно че трябва да последваме Европейския съюз в някакви компенсации за високите цени на газа, така както се действа в момента за високите цени на електричеството, трябва да се мисли в по-дългосрочен план”, заяви Цветан Симеонов.
 
За момента бизнесът получава помощ за цената на електрическата енергия.
 
Целият разговор в студиото може да се види ТУК 

Линк

01.09.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад