Назад

GS1 България - домакин на работна среща с GS1 Босна и Херцеговина

Бяха обменени новости, добри практики и инициативи, свързани със стандартите GS1






 

На 12 септември т.г. GS1 България е домакин на работна среща с GS1 Босна и Херцеговина, която беше официално открита от Цветан Симеонов, председател на БТПП и председател на УС на GS1 България. Представителите на двете организации обмениха новости, добри практики и инициативи, свързани със стандартите GS1. Подобни срещи са изключително важни за постигане на визията на глобалната организаци, заедно с нейните представителства в 116 страни от цял свят да говори на един език и да действа като една организация.

Една от важните теми е качественото обслужване на фирмите при регистрация и първи стъпки при прилагане на стандартите.  Системата на GS1 България е напълно автоматизирана и дава възможност на фирмите да заявяват лицензи за баркод номера онлайн, както и да достъпват своите документи през профила на фирмата. В допълнение към това те получават достъп до продуктов каталог БГ Баркод, който служи за активиране на баркод номерата и подава основни атрибути към  Глобална услуга Verified by GS1, която се използва все повече от търговски вериги и платформи за електронна търговия за проверка на номерата. С каталога е свързано мобилно приложение за информирне и удобство на крайните потребители.

Особен интерес сред гостите предизвика работещата от лятото на 2021 година услуга EComGrid за съхранение и споделяне на основни и логистични данни в глобалната мрежа за синхронизация (GDSN, Global data synchronization network).

Опитът на GS1 Босна и Херцеговина е интересен с оглед на това, че страна с малко население (1/2 от населението на България) и съответно по-малък брой активни фирми съумява да предлага преобладаващата част от услугите на GS1 и това се случва поради ориентацията на тази организация към висока степен на дигитализация. Техните постижения също ще бъдат използвани при обмена на опит.

Важен проект за гостуващата организация в тяхната страна е въвеждането на електронното фактуране, в което за идентификация на фирмите да се използва глобалният идентификатор за юридическо лице GLN, стандарт на GS1. За целта те разчитат на сътрудничество, както от страна на правителството, така и на водещ доставчик на телеком услуги.

GS1 България също смята и нееднократно е заявявала необходимостта от въвеждането на единна идентификация за юридическите лица чрез използването на методика, която е валидна и разпознаваема в целия свят. Това ще позволи създаването на единни регистри и ползването на единен портал.

Срещата се оценява като изключително ползотворна и за двете страни. В заключение са обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество.

 

 


12.09.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад