Назад

Уебинар за запознаване на българските компании с възможностите за бизнес в Иран







БТПП, съвместно с Посолството на Р България в Техеран и Помощното бюро на ЕС за надлежна проверка относно санкциите на ЕС за МСП, занимаващи се с Иран, организираха уебинар, фокусиран върху законния бизнес в Иран в светлината на санкциите на ЕС и възможностите пред българските компании.

Стоил Златарски, търговски съветник към Посолството на Р България в Техеран, откри събитието. Той сподели, че през тази година предстои отбелязването на 125 г. от установяването на дипломатически отношения между България и Иран. Според Златарски българските компании с намерения за бизнес с партньори от Иран трябва да проучат всички условия, за да бъдат конкурентоспособни на местния пазар.

Към участниците с приветствие се обърна и председателят на БТПП Цветан Симеонов. Той сподели, че страната ни има традиции в търговията с Иран, като сериозен доставчик на редица стоки. Отличните отношения с Посолството на Иран в София и Посолството на България в Техеран дават възможност за консултации на български компании, търсещи бизнес партньори в Иран.

Габриела Димитрова, директор “Международно сътрудничество и международни организации“ при БТПП, направи презентация на дейностите на Палатата в подкрепа на външнотърговската дейност на българските компании.

Бяха разгледани възможностите за бизнес в Иран и как българските компании могат да гарантират, че предложените от тях бизнес планове в страната могат да бъдат реализирани съгласно законодателството на ЕС.

Европейският съюз е вторият най-голям търговски партньор на Иран и въпреки санкциите, които касаят забрана износа на определени стоки, търговията с потребителски стоки се насърчава.

Саймън Чийтъм, ръководител на екипа на Помощното бюро за надлежна проверка относно санкциите на ЕС за МСП от ЕС, работещи с Иран, направи подробна презентация на безплатните услуги, предоставяни от Европейската комисия на МСП от ЕС за подкрепа при проверката на законността на техните бизнес планове. Тя се осъществява на няколко нива с помощта на EU Sanctions Tool  и Due Diligence Analysis Tool. Повече информация в презентацията на английски език.

 


18.03.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад