Назад

Посланикът на Мароко посети БТПП







Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в София, посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов. В срещата участва и Хафида Абуган, журналист в мароканското списание „New Diplomatic World“, разпространявано на арабски и френски език в африканската страна.

По време на разговора бяха дискутирани двустранните търговско-икономически връзки. Под знака на отличното сътрудничество между институциите на двете страни на всички нива и сектори, през миналата година бяха отбелязани 60 години от установяването на дипломатическите отношения между Мароко и България.

Мароко е дестинация, която представлява интерес за България. Въпреки промените, настъпили в страните от Арабския свят, пазарът на Мароко е с голям потенциал и българските продукти могат да намерят място на него - както заради традиционни връзки в миналото, така и благодарение на изгодното съотношение цена–качество. За българските фирми представлява интерес участието в SIAM - най-голямото изложение на африканския континент в сферата на селското стопанство, земеделието и хранително-вкусовата промишленост. То се провежда под патронажа на Краля на Мароко и е отлична възможност за навлизане на пазара в Мароко и в държавите от африканския континент като цяло.

Посланик Закия отбеляза добрите показатели в двустранната търговия, като даде пример с активния износ на фуражи от България към Кралството.

БТПП си партнира със сродни организации в Мароко - Палатата за търговия, промишленост и услуги на гр. Рабат (подписано споразумение за сътрудничество през 2001 г.), Асоциацията на мароканските износители (ASMEX) и Генералната федерация на мароканските компании (SGEM).

Списанието „New Diplomatic World“ ще посвети специален брой на България, като в него ще бъде представена информация и за БТПП. Това стана ясно по време на срещата.

 

 


17.03.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад