Назад

БТПП участва в обсъждане на конкретни стъпки в подкрепа на бежанците от Украйна





БТПП участва в работна среща за обсъждане на конкретни стъпки за подобряване на работата в подкрепа на хората, бягащи от войната в Украйна. В срещата, проведена по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова, се включиха представители на неправителствения сектор, бизнес организации и Столичния общински съвет.

“От много години работим за интеграцията на граждани на трети страни чрез включване в пазара на труда в София. Неправителствените организации и цялото общество бяха първите, които реагираха с помощ и подкрепа на хората от Украйна, пристигащи в страната. Столичната община е една от първите институции, която успя бързо да организира своя ресурс в подкрепа на бежанците от войната”, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Места за настаняване, безплатна медицинска помощ в общински лечебни заведения, предоставяне на помещения за неправителствени организации, доставки на храна и медикаменти са част от нещата, с които до момента общината е помогнала. Продължава работата за осигуряване и на още ресурси за подкрепа.

Габриела Димитрова, директор Международно сътрудничество и международни организации в БТПП, изложи пред участниците в дискусията позицията на Палатата. Тя напомни, че още миналата седмица работодателските организации заявиха, че бизнесът има готовност да осигури 200 000 работни места за хора, дошли от Украйна. Възможности за работа за украинци има в секторите: информационни технологии, текстил, туризъм, строителство, транспорт, селско стопанство, металообработване. Търсят се и хора с технически, инженерни специалности. Редица работодатели вече са заявили готовността си да наемат хора от Украйна, дори и без квалификация, с възможност да ги обучат във връзка с трудовия процес.

БТПП редовно информира своите членове – над 52 000 фирми, относно условията да наемат бежанци, мигранти и в случая хора от Украйна. „Работихме по два европейски проекта ERIAS и Immijobs, по които обучавахме хора от трети страни на български език, предприемачество, подпомагахме намирането им на работа. Сега БТПП посредством друг проект RIDE организира обучение в компютърни умения за жени, бежанки и мигранти. Паралелно имаме ангажимент към менторство по различни теми. Имаме готовност да включим в тях и жени от Украйна.“ Това заяви Димитрова. Повече информация за предстоящите обучения тук.

За фирмите, за работодателите е необходима и обратната информация за хората, които влизат в България, тяхната квалификация и желанието им и готовност за започване на работа.

В рамките на срещата стана ясно, че Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции разработва интернет платформа, която да свърже работодатели и бежанци от Украйна, които търсят работа.

Светлозар Андреев от Европейския комитет на регионите съобщи, че се очаква Европейският съюз да отпусне между 10 и 20 млрд. евро за справяне с кризата, като средствата ще бъдат насочени към неправителствените организации, местните власти, и малките и средни предприятия. Няколко основни проблема стоят пред бежанците по отношение на намирането на работа - знанието на български език, трудности при откриване на банкови сметки, проблем е и реалният достъп до здравната система в София, изтъкна изпълнителният директор на Каритас – София, Цветомир Думанов. От Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) подчертаха по време на срещата колко важна в тази ситуация е точната и навременна информация и поеха ангажимент да съдействат в разпространението на материали на ключови места в София. ВКБООН е една от партньорските организации, която заедно с БЧК участва в създаденото от Асоциация за развитие на София и Столична община Бюро за информация и услуги на граждани на трети страни, което в момента също работи с бежанци от Украйна. Бюрото заработи през октомври 2021 г. и досега е предоставило услуги на повече от 450 мигранти.

 


16.03.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад