Назад

Бизнесът ще бъде подкрепен и през април заради високите цени на електроенергията



Финансовата подкрепа, която получават от държавата всички небитови крайни клиенти заради високите цени на електроенергията, ще продължи и през м. април. Това се договориха днес представители на българската индустрия на среща с министър-председателя Кирил Петков, в която участваха и министрите на енергетиката Александър Николов и на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Целта е работещият и в момента механизъм да продължи да се използва и занапред, като конкретните параметри на подпомагането ще бъдат изяснени до края на тази седмица“, съобщи след срещата министър Николов. Паралелно с това държавата ще разгледа и всички възможни механизми, които могат да осигурят предвидимост на бизнеса по отношение на енергийните му разходи. Сред тях са например структурата на пазара, дългосрочните договори за електроенергия и други.

Работодателите настояват за отпадането на тавана за компенсиране на небитовите потребители заради високите цени на тока, а срокът за изплащането им да бъде удължен до окончателното нормализиране на цените на електроенергията. До края на месец март схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия в размер на 75 на сто от разликата между действителната пазарна цена за съответния месец на БНЕБ, пазар "Ден напред", и действителната пазарна цена за м. юли м. г. (185,59 лв./MWh), но не повече от 250 лв./MWh, е крайно лимитирана и недостатъчна, посочват работодателите.

 


14.03.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад