Назад

БТПП участва в честване на 65 години дипломатически отношения между България и Индонезия









Онлайн бизнес форум по повод 65 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Индонезия бе проведен тази седмица. Събитието бе организирано от Посолството на България в Индонезия, съвместно с Индонезийската търговско-промишлена палата /KADIN/ и БТПП. Повече от 150 представители на институции и бизнеса от двете страни взеха участие във форума.

  Събитието бе официално открито с видео обръщения от министрите на външните работи и на икономиката на двете страни. БТПП бе представена от председателя Цветан Симеонов и Габриела Димитрова, директор „Международно сътрудничество и международни организации“.

Рътно Марсуди, министър на външните работи на Индонезия акцентира върху необходимостта от промотиране на търговските отношения между двете страни, работейки за премахването на търговските бариери и ограничения пред двустранната търговия. Тя сподели, че е необходимо страните да се възползват от ковид пандемията в задълбочаването на дигитализацията и улесняването на онлайн срещите между бизнеса и търговията.

Светлан Стоев, министър на външните работи на България оцени високо приятелските отношения между двете страни и подчерта ролята на Индонезия като важен партньор на страната ни в динамичния регион на Югоизточна Азия, включително по линия на многостранните формати като ООН, стратегическото партньорство ЕС-АСЕАН и форума АСЕМ. Министър Стоев изрази желанието на българската страна за засилване на контактите и обмена с Индонезия в широк кръг от области, като изтъкна значението и потенциала на сътрудничеството в търговско-икономическата сфера. Специално приветствие беше отправено и от министъра на външните работи на Индонезия Рътно Марсуди.

Мухамад Латфи, министър на търговията на Индонезия, сподели че добра основа за развитие на двустранните отношения е нарастващия стокообмен - през 2020г. износът на Индонезия  за България се е удвоил. Той акцентира върху важността на преговорите за сключване на Споразумение за свободна търговия между ЕС и Индонезия.

В своя поздравителен адрес Даниела Везиева, министър на икономиката на България, заяви готовността на българското правителство да работи за разширяване на търговско-икономическите отношения с Индонезия. Тя подчерта стратегическото разположение на България, която може да бъде транзитен център за достъп на Индонезия до Европейския пазар.

Цветан Симеонов, председател на БТПП направи обзор на отношенията на Палатата с партньори от Индонезия, датиращи още от 1986г. Първото споразумение между KADIN и БТПП е подписано през 1990г., когато е организирано посещение с 40 членна делегация, водена от Президента на палатата. То дава началото на редица съвместни събития, организиране на бизнес делегации и форуми, презентации и срещи.

През 2019г. БТПП организира посещението на г-жа Ретно Мърсуди в България, а със съдействието на Посолството на Индонезия в България редовно се организират съвместни презентаци на търговските и инвестиционни възможности с Индонезия. Председателят на БТПП заяви готовността на Палатата да подпомага не само бизнеса от България, но и от Индонезия за развитие на двустранните отношения. Симеонов напомни, че в началото на месец юли 2020 БТПП отличи с почетна диплома Н.Пр. Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия в София, по повод приключването на мандата й в нашата страна.

Форумът продължи с дискусия в следните панели: търговия и инвестиции; информационни технологии; транспорт и логистика. Габриела Димитрова, директор „Международно сътрудничество и международни организации“ към БТПП направи обзор на двустранните търговско-икономически отношения между България и Индонезия, представяйки водещите сектори в българската икономика, мястото на България в международните класации, както и услугите на БТПП в полза на бизнеса.

Презентацията може да бъде видяна ТУК.

Бизнес форумът приключи с изказванията на посланиците на двете страни. Н.Пр. г-н Петър Андонов, посланик на България в Индонезия и съорганизатор на събитието,  сподели, че е необходима диверсификация и разширяване на търговско-икономическите отношения между двете страни. Н.Пр. Иуан Богананта, посланик на Индонезия в  България представи дейностите на Посолството с цел промотиране на двустранните отношения.

 


25.11.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад