Назад

БТПП: Увеличаването на МРЗ във времена на неясна за бизнеса перспектива е крайно обезпокоително



Снимка БТПП архив

На заседание на НСТС, провело се на 19.11.2020г., бяха разгледани Проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на минималната работна заплата за страната и Проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работници и служители, осигурени в икономически дейности, за които са наложени от държавен орган временни ограничения за осъществяването им в периода на обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка.

В рамките на дискусията главният секретар на БТПП Васил Тодоров изрази подкрепа от страна на Палатата по проекта на Постановление на Министерски съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работници и служители, но изрично обърна внимание на необходимостта от промяна на срока, в който работодателите са длъжни да запазят работните места на възползвалите се от мярката работници и служители. Предложението на Палатата е срокът в чл. 3 от проекта на постановление да бъде изменен на един месец след приключване използването на компенсациите, тъй като сега заложеният може да се яви утежняващ за работодателите и да ги мотивира да не се възползват от предложената мярка.

За пореден път БТПП не подкрепи Проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на минималната работна заплата за страната на 650 лева за 2021 година. Палатата е категорично против административното увеличение на минималната работна заплата с 6,6%, което води до среден ръст на минималните осигурителни прагове с около 4,5%. Увеличаването на МРЗ във времена на неясна за бизнеса перспектива е крайно обезпокоително.

Предложеното увеличение е и противоречие с действащата към момента международна конвенция 131 на МОТ, която изисква от правителството да се съобрази с определени критерии при определянето на размера на МРЗ.

С направените предложения и бележки в становищата на БТПП може да се запознаете  по МРЗ --тук и по изплащане на компенсации на работници тук 


20.11.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад