Назад

Семинар на тема “Възможности и предизвикателства, които предоставя Митническият съюз между ЕС и Турция“

Търговията с Турция постоянно нараства, заяви председателят на БТПП

В БТПП се проведе семинар на тема “Възможности и предизвикателства, които предоставя Митническият съюз между ЕС и Турция“. Събитието бе открито от председателя на БТПП Цветан Симеонов.

“Турция е сред нашите най-добри партньори”, сподели той. „Ползите за бизнеса са безспорни. Търговията постоянно нараства, а със Съюза на търговските, промишлените, морските палати и стоковите борси на Турция /ТОВВ/ имаме перфектно сътрудничество, както и работим активно с Посолството и търговската секция. Има нужда и от преодоляване на някои пречки в двустранната търговия - не се обявяват реални стойности при пресичане на границата на стоки, забелязва се забавяне при обработка на документи и др. Всичко това не стимулира спокойното изпълнение на търговските сделки. Ето защо ние сме за съвместна обработка на документите на границата. Необходимо е съкращаване на времето за използване на техника и от двете страни“, заяви Симеонов. „БТПП е готова да окаже помощ на бизнеса и при разрешаване на споровете между фирмите чрез дигитализирания Арбитражен съд“, допълни още той.

Есин Топчу, съветник от Посолството на Турция в София, се обърна към участниците и сподели, че Митническият съюз между ЕС и Турция е довел до важен напредък за икономиката на Турция, но има необходимост от неговото разширяване и модернизация.

Наталия Димитрова, държавен експерт „Външноикономическа политика“ към Министерство на икономиката, изчете поздравителен адрес от Лилия Иванова, заместник-министър на икономиката.

Презентация на програмата „Бизнес диалог Турция - Европейски съюз“ направи Дирк Вантигем, директор в Европалати. Основна цел на проекта е засилване на взаимодействието между турски търговско-промишлени палати и партньорите им в ЕС, насърчаване на сътрудничеството между европейски и турски представители на бизнеса и създаване на нови възможности за интеграция, повишаване на информираността на бизнеса относно Митническия съюз между ЕС и Турция. Всичко това, както и обсъждане на предложения за модернизирането му е част от дейностите по горепосочения проект. Нашият пряк партньор в Турция ТОВВ е член на Европалати от самото ѝ създаване през 1958 г. ЕС има сключено споразумение за създаване на Митнически съюз с Турция в сила от 1995 г., с който се регламентира търговията с индустриални и обработени селскостопански продукти. Стоките, които са с произход в границите на Митническия съюз, могат да циркулират на негова територия при условие, че са придружени със специален сертификат.

Чисел Илери, директор на Фондация за икономическо развитие, Турция, направи обстойна презентация на тема „Митническият съюз ЕС – Турция, възможности и предизвикателства“. По време на дискусията взеха участие представители на български фирми, които споделиха част от трудностите, които срещат при търговията с Турция на фона на условията, установени от Митническия съюз.


05.07.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад