Назад

Скок на лекарства и коли след БрекзитПовече от две трети от бизнеса смятат, че след Брекзит цените на вносните стоки от Великобритания, основно автомобили и лекарства, ще поскъпнат. Това показва експресно проучване на Българската търговско-промишлена палата сред членовете й по поръчка на „Монитор" в периода 13-16 ноември.

72% от фирмите смятат, че цените на вносните стоки от Великобритания ще поскъпнат. През 2017 г. Великобритания е на 11-о място в българския износ с 651 млн. евро, вносът ни оттам възлиза на 476 млн. евро (18-о място сред страните, от които България най-много внася). Най-много от Острова през 2017 г. сме купили лекарства и автомобили, следвани от електрическа енергия и алкохол.

Повече от две трети от бизнеса смята, че след Брекзит цените на вносните стоки от Великобритания, основно автомобили и лекарства, ще поскъпнат. Това показва експресно проучване на Българска търговско-промишлена палата сред членовете й по поръчка на „Монитор" в периода 13-16 ноември.

72% от фирмите смятат, че цените на вносните стоки от Великобритания ще поскъпнат. През 2017 г.

Великобритания е на 11-о място в българския износ с 651 млн. евро, вносът ни от там възлиза на 476 млн. евро (18-о място сред страните, от които България най-много внася). Наймного от Острова през 2017 г. сме купили лекарства и автомобили, следвани от електрическа енергия и алкохол.

Според 58% износът ни към островната държава ще се намали. Едва 25% виждат възможности да се завърнат работещите българи от Великобритания в България и частично да бъде решен проблемът с липсата на човешки ресурси за бизнеса.

Излизането на Великобритания от ЕС ще се отрази негативно на малкия и средния бизнес

Всяка трета фирма у нас смята, че ще бъде ощетена от решението на Острова.

Очакванията са оборотите на фирмите, които търгуват с Великобритания, да тръгнат надолу. Брекзитът ще причини сериозни загуби на всяка пета българска компания. 31% от участващите фирми в допитването имат бизнес или търговски отношения с Великобритания. Износът ни за Острова са лекарствени продукти и автомобилни части, сектор във възход у нас през последните години. Част от новите стоки, които успешно се продават на Острова, са мебели с ръст от 25% при износа за 2016 г. спрямо 2015 г. Няколко компании в сферата на информационните и комуникационните технологии също се налагат на пазара.

Повече от половината от фирмите (53%) смятат, че ще има и отлив на инвестиции от Великобритания към България. Великобритания е на 5-о място по размер на чуждите

инвестиции у нас - общо до края на 2017 г. те са в размер на 2,3 млрд. евро. През 2017 г. обаче те са с отрицателна стойност и имаме отлив от 61 млн. евро инвестиции от Обединеното кралство. Сред 100-те най-големи фирми с участие на чуждестранни инвеститори в България са дружество за метални изделия, конструкции и профили, голям дистрибутор на автомобилни горива и смазочни материали, производител на вина от грозде и търговец на цигари, показват данни на Българска агенция по инвестиции.

Повече от 50% от предприеачите не очакват сериозно влияние от Брекзит върху българската икономика. Почти една трета (28%) са тези, които смятат, че излизането на Великобритания от ЕС ще се отрази негативно на България, било то пряко или индиректно. Около 15% не могат да преценят ефектите. Само 2% считат, че отделянето на Велико-британия ще има положителен ефект върху нашата икономика.

На въпроса конкретно дали за тяхната дейност Брекзит ще има влияние, компаниите дори са по-оптимистично настроени в отговорите си. Близо 2/3 (67%) не очакват за тяхната дейност някакво влияние от напускането на Евросъюза, 21% смятат, че ще пострада бизнесът им, 8 на сто не могат да преценят, а само 4% виждат позитиви за тях.

Спрямо първото проучване по темата, което БТПП прави още през 2016 г., непосредствено след референдума във Велико-британия, резултатите от сегашното допитване показват, че намалява делът на фирмите, очакващи сътресения

от Брекзит. Тогава 27% са били на мнение, че отделя-

нето на Великобритания ще им се отрази негативно (при 21% в проучването през 2018 p.).

Негативно отражение ще има и върху туристическия сектор, ако ЕС и Великобритания не се договорят за по-либерализиран режим. За 2017 г. британските туристи в България са 338 114, което е ръст от 23,8% спрямо същия период на 2016 г. Британските туристи проявяват интерес към българските балнеоложки центрове, морски и планински почивки, ски туризъм, обиколни и комбинирани опознавателни турове. Великобритания се нарежда на 9-о място по брой туристи

В обратна посока са се насочили за същия период 170 367 българи, с нарастване от 20% спрямо януари-декември на 2016 г., показва статистиката на статистическия ни институт. Нашенци пътуват най-активно от май до септември, коментираха пред „Монитор" туристически агенти. Отиват за седмица, като предпочитана дестинация е Лондон, сега обаче очакват по-малко резервация за следващата година и насочване на клиентите си към Шотландия и Ирландия.

 


19.11.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад