Назад

Новият украински посланик на първа визита в БТПП

Съществуват всички необходими предпоставки за съхраняване и надграждане на добрите търговско-икономически връзки


Председателят на БТПП Цветан Симеонов проведе първа среща с Н.Пр. Виталий Москаленко, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Република България, който наскоро е връчил акредитивните си писма.

Посланик Москаленко съобщи, че това е втори мандат в дипломатическата му кариера в България, като преди е пребивавал в София като първи секретар в посолството на Украйна.

Симеонов запозна госта и придружаващия го съветник по икономическите въпроси - Рустам Аждар с важни моменти в сътрудничеството между БТПП и партньори от Украйна, насочено към насърчаване на двустранните икономически отношения, търговски арбитраж и др.

Бе разгледано и състоянието на търговския стокообмен между двете страни. През 2017 г. двустранният стокообмен е нараснал с 11,3% в сравнение със същия период за 2016 г. и е на стойност 681,8 млн. щ. дол. Износът, в размер на 160,8 млн. щ.дол., е нараснал с 1,9%. Вносът също е нараснал с 14,6% и е на стойност 521 млн. щ.дол.

Председателят на Палатата и украинският дипломат се обединиха около виждането, че съществуват всички необходими предпоставки за съхраняване и надграждане на добрите търговско-икономически връзки.

Посланик Москаленко информира, че предстои съвместно икономическо събитие, което ще се състои на 27 ноември 2018 г. в Бургас - Украинско-български бизнес форум. Организатори на събитието са Посолството на Украйна в тясно сътрудничество с Одеската областна администрация и Българо-украинската индустриална камара.

На форума се планира да бъде представен икономическият, инвестиционен и туристически потенциал на Одеска област, както и  да бъдат презентирани успешни примери за украинско-българско сътрудничество. Повече информация за събитието тук.

При интерес за участие, можете да се свържете с: Ваня Тонева, секретар на Бургаска търговско-промишлена палата, тел.: +359 878 223 129, e-mail: secretary_bscci@abv.bg или Габриела Димитрова, БТПП, тел.: 02 8117 489, e-mail: g.dimitrova@bcci.bg.

 

 


14.11.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад