Назад

Шведските компании, опериращи у нас, разширяват инвестициите си



По време на среща с почетния консул на Кралство Швеция в България Зоя Паунова, и директор на компанията АстраЗенека за България председателят на БТПП Цветан Симеонов представи последните постижения на палатата, най-новите издания и актуални дейности. Той информира почетния консул относно сътрудничеството на БТПП със сродни организации от Швеция.

Зоя Паунова информира, че  в резултат от проведено през 2017 г. проучване сред шведските компании, работещи в България очертаните цели за развитие вече се реализират на практика. Шведските компании, опериращи в нашата страна разширяват инвестициите си. Наскоро нов шведски инвеститор е придобил българска компания за видео игри. Двустранният търговски стокообмен нараства от 2009 г., като през 2017 г. ръстът е 19 % спрямо 2016 г, а износът на страната ни за Швеция за същия период се е увеличил с 20.6 %. На фона на положителното развитие на двустранните икономически отношения се очаква създаването на Българо-шведска търговска камара в началото на 2019 г. Бе договорено БТПП да съдейства за разпространяване на допълнителна информация за инициативата.

В рамките на срещата бяха обсъдени и въпросите на фармацевтичния сектор в България – иновациите, силата на науката и реализираните ежегодно инвестиции в тази област. България е на 25-то място в света по инвестиции в клинични проучвания, 500 млн. лв. годишно

Цветан Симеонов информира за опита на организацията GS1 България в този бранш, предоставяща уникалната идентификация на търговски и логистични единици, включително лекарствени средства и други, която се прилага в цял свят. Зоя Паунова представи постиженията на АстраЗенека, която е на 5 място по продажби сред водещите иновативни фармацевтични компании в страната, като е в топ 3 на компаниите по инвестиции в клинични проучвания. Проверка в класацията на БТПП ТОП 1500 показва, че за 2017 г. заема 403-то място по приходи от продажби.


04.10.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад