Назад

БТПП участва в Българо-руски форум

В рамките на Дните на културата на град Москва в България
Председателят на БТПП Цветан Симеонов взе участие във форум "Бизнес сътрудничество между Москва и България“ в рамките на Дните на културата на град Москва в България. Целта е да се  даде тласък за развитието на партньорства за бизнес и културно сътрудничество между Москва и София в рамките на настоящата Програма за сътрудничество между Правителството на Москва и Столична община за периода 2018-2020 г.

Събитието започна с пленарна сесия "Търговско-икономическо сътрудничество и инвестиционен потенциал на Москва и София", последвана от  откриване на арт-проекта "Ярка Москва" на площада пред НДК .

По време на откриването Цветан Симеонов изрази подкрепа за инициативата от името на Палатата,  която е сред партньорите на форума. Симеонов изтъкна и факта, че Руската федерация е един от основните външнотърговски партньори на България, като отбеляза необходимостта от постигането на баланс в двустранния стокообмен, което означава увеличение на българския износ за Русия. В своето изказване той даде примери за успешни български инвеститори на руския пазар, особено в секторите  фармацевтика, ресторантьорство и машиностроене. 

На форума взеха участие делегация от Москва, оглавявана от министъра на правителството на Москва, ръководител на департамента "Външни икономически и международни отношения" на  Москва Сергей Евгениевич Черйомин. Делегацията включва ръководителите и представителите на отделите  московски предприятия и организации.

Приветствия отправиха посланикът на Русия Анатолий Макаров, Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма, Владимир Данаилов - главен изпълнителен директор, Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции.

Ирена Георгиева представи резултати от анкета, направена сред туристите, посетили България. 66 % от анкетирани руски граждани оценяват положително България като туристическа дестинация. Руснаците, румънците и британците са най-доволни от престоя си в страната ни, сочат данните на Министерство на туризма. 13 млн. руснаци са посетили България с цел туризъм поне веднъж.

Форумът продължи с дискусии по темите транспорт, култура и туризъм.

 


03.10.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад