Назад

Шведски компании оценяват положително потенциала за развитие на своя бизнес в България







В Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се проведе презентация на тема „България – атрактивен пазар за шведския бизнес“. Събитието се организира в сътрудничество с Посолството на Швеция. От шведска страна бяха представени данни от проучване, включващо над 40 компании от скандинавската страна, които развиват дейност в България.

Събитието бе открито от Васил Тодоров, главен секретар на БТПП, който подчерта нуждата от подобни проучвания за бизнес климата, които са много полезен ориентир за посоката на развитие на нашата икономика.

Положителна оценка изрази и Н.Пр. Луиз Бергхолм, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Швеция за Република България, която благодари на БТПП за доброто сътрудничество между двете институции и подчерта, че същината на развитие на отлични отношения между двете нации се крие най-вече в отвореността на диалога, обмена на културни и бизнес инициативи.

Според представените данни от проучването, основни стимули за инвестирането в България от страна на запитаните шведски компании, са членството в ЕС, ниските цени за поддръжка на предприятията, развиващата се инфраструктура, географското разположение, данъчното облагане. Забелязват се и сфери, които могат да предложат по-голям потенциал – най-вече в секторите на възобновяемата енергия, образованието и квалификацията. Като основни препятствия бяха маркирани трудното намиране на работна ръка, бюрокрацията и нереформираната правосъдна система.

Проучването може да бъде открито ТУК. В него участие са взели шведски фирми, опериращи в сферата на търговията (38%), производството (35%), отнасящи се и към секторите на IT, отдаването на офис пространства, предлагането на оборудване и набирането на човешки ресурси. Шведските инвеститори осигуряват около 8500 работни места в България и са поставили иновациите като основен акцинт в своята дейност.

Събитието продължи с обмяна на опит и презентации от страна на компаниите „АстраЗенека“ и „Трелеборг  България".


29.11.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад