Назад

Актуалните възможности за бизнес и инвестиции в Индонезия – тема на презентация в БТПП



 

В БТПП бяха представени актуалните възможности за бизнес и инвестиции в Индонезия. Събитието бе организирано съвместно с Посолството на Индонезия у нас и Индонезийската търговско–промишлена палата.

При откриването председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта продължаващото добро сътрудничество между Палатата и Посолството и съвместната работа в подпомагането на бизнеса от двете страни. В момента в Индонезия текат промени за подобряване на бизнес климата и като потенциални сектори за сътрудничество, според БТПП, са машини за хранително-вкусовата и химическата промишленост и оборудване, резервни части за автомобилната индустрия.

 

Н. Пр. Бунян Саптомо, извънреден и пълномощен посланик на Индонезия в България, представи информация за страната. Индонезия покрива територия от 5 млн. кв. км. и население от 250 млн. В последните години бележи постоянен икономически растеж от 5%.

Актуална информация относно условията за бизнес и търговия в Индонезия, както и новостите в законодателството с цел разширяване на икономическите отношения между България и Индонезия и микроикономическата обстановка на страната бе изнесена от Александър Датук, председател на Комитета за България, Албания и Грузия към Индонезийската търговско–промишлена палата.

Пазарът на Индонезия е най-големият в региона на Югоизточна Азия след пазарите на Китай и Индия. Средната класа в страната се увеличава постоянно и стабилно.

Александър Датук посочи основните сектори, представляващи интерес за двустранно бизнес сътрудничество.

На първо място - хранителната промишленост. Забелязва се нарастване на консумираните от средната класа в страната типични храни, например макаронени изделия и млечни продукти. Българските производители на горепосочените продукти имат възможност да се конкурират с други европейски производители.

Интересен факт е, че от 11-милионната столица Джакарта около 50%-60% представлява средната класа.

На второ място, интерес представлява секторът на информационните технологии. В страната се развива бързо електронната търговия.

Правителството на Индонезия поддържа политика на намиране на нови алтернативни пазари за внос на стоки, основно от Югоизточна Европа, Южна Америка и Африка. Страната е най-големият производител на палмово олио в света и на каучук, мед и никел.

Проведе се и дискусия за различните възможности за сътрудничество между двете страни.

Български фирми с интерес за Индонезия могат да отправят запитвания към Индонезийската търговско–промишлена палата:
Teл: +62-21-5274503
Факс: +62-21-5274505
info@bsd-kadin.org

 


19.06.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад