Назад

Нови документи активизират бизнеса между България и Португалия

Българо-португалска търговска камара бе учредена в присъствието на държавните глави на България и Португалия Росен Плевнелиев и  Анибал Каваку Силва по време на бизнес форум в София. Парафирани бяха и Меморандум за разбирателство между Португалската агенция за инвестиции и външна търговия и Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия и Меморандум за разбирателство между Португалската агенция за инвестиции и външна търговия и Българска агенция за инвестиции. 
 
Подписването на документите, по думите на българския президент, е безспорен успех и основание за гордост, защото ще придвижат по-напред сътрудничеството между България и Португалия. Росен Плевнелиев изтъкна приноса на БТПП и Португалската агенция за инвестиции и външна търговия, които са съорганизатори на форума и им изказа благодарност. 
Президентът на Португалската република Анибал Каваку Силва представи откритостта на Португалия към икономическо сътрудничество. 
 
Над 100 представители на бизнеса се включиха във форума организиран съвместно от Българската търговско-промишлена палата, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Посолството на Португалия в София и Португалската агенция за инестиции и външна търговия.
 
Председателят на БТПП Цветан Симеонов, който откри и модерира форума отбеляза, че сътрудничеството на Палатата с португалски партньори има дълга история - повече от 30 години. Той изрази надежда новоучредената камара и новите споразумения да дадат нов тласък на сътрудничеството и потвърди още веднъж готовността на БТПП да съдейства на бизнеса от Португалия и България. Двете страни  могат да се допълват в области като автомобилостроенето, хранително-вкусовата промишленост строителството и други производства, посочи още Цветан Симеонов.
 
В рамките на форума, в който участваха и  икономическите министъри на България и на Португалия Божидар Лукарски и Антонио Пиреш де Лима, бяха представени добри бизнес практики на български и португалски предприемачи и компании. 
 
 
Повече информация: ТУК
 

Слово на българския президент Росен Плевнелиев:



Слово на президента на Португалия Анибал Каваку Силва:



Превод на български език:

16.06.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад