Назад

БТПП подкрепя каузата на женското предприемачество









БТПП

Една трета от предприятията в България са собственост или се ръководят от жени. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на форум, посветен женското предприемачество, организиран от Българската асоциация на жените предприемачи (БАЖП) и BPW Sofia. Сред официалните гости на форума бяха Н.Пр. Юдит Ланг, посланик на Унгария у нас, носител на годишната награда на БТПП за 2011 г. в категория „Посланик”, и Н.Пр. Шийла Камерър, посланик на Южна Африка.

Няма съмнение, че жените заемат достойно място във всички сфери на стопанския и обществен живот, а в някои сектори имат и лидерски позиции. Те са по-добри например при подготовката и реализацията на проекти - и това е мое лично наблюдение, заяви председателят на БТПП  по време на форума. Втория международен форум на женското предприемачество, организиран от Българската асоциация на жените-предприемачи (БАЖП) и Международен женски клуб София.

Предприемачеството се вписва добре в житейския избор на жените, тъй като им дава необходимата гъвкавост за съчетаване на личния и професионалния живот, особено по отношение на работното време и работното място. Освен това поради икономическата криза много жени, оказали се без работа, биха могли да използват своите умения и познания, за да създадат свое дружество и свое собствено работно място. Увеличаването на броя на жените предприемачи ще даде повече икономически възможности на жените и ще допринесе за постигането на растеж.

Цветан Симеонов информира за инициативите за развитие на женското предприемачество по линия на Асоциацията на балканските палати (АВС), председателствана през тази година от БТПП. Наскоро проведената в Истанбул Първа среща на жени-предприемачи от балканските страни, под егидата на АВС, прие амбициозна програма за насърчаване на бизнес лидерството сред дамите и за популяризиране активното им присъствие на мениджърски позиции в света на бизнеса и сред обществеността.

Радка Стаменова, председател на БАЖП, предложи за обсъждане на срещата в Истанбул актуални теми за женското предприемачество и виждането си за изграждане на партньорска мрежа и портал за женско предприемачество.

Освен в рамките на АВС, БТПП подкрепя каузата на женското предприемачество и по линия на членството си в Европалати.

02.12.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад