Назад

„Подкрепа за дебют” представи възродени занаяти в БТПП

Майстори и чираци получиха дипломи за успешно приключил етап на обучение
 
Сдружение „Подкрепа за дебют” представи млади таланти в БТПП. Възстановката на традиционната седянка включваше демонстрация на наученото от участниците в проекта „Художествените занаяти - поле за изява нa млади таланти ” в работилниците по плетиво, керамика, везба, художествена обработка на кожа и тъкане на килими. 
Пред погледите на майстори и гости младите хора, облечени в адаптирани народи носии (дело на една от обучителките, известната дизайнерка Светла Димитрова), плетяха, бродираха, създаваха нетрадиционни изделия от глина и кожа, използвайки традиционни техники, научени по време на работилниците. В залата бе експонирана изложба от създадените през времето на обучението изделия, които впечатлиха гостите с интересните идеи, хрумвания и качество на изпълнение. На видео стената  се представиха кадри и снимки от работилницата по килимарство в Чипровци.
За потопяването в красотата на традиционната атмосфера безспорно допринесоха и изпълнения на танцьори от ансамбъл «Филип Кутев».
Като възраждат традиционни занаятчийски умения майсторите и „чираците” по тази програма ще се влеят в светлата част от българската икономика – каза в своето приветствие главният секретар на Палатата Васил Тодоров.
Журналистката Славка  Хинкова, председател на „Подкрепа за дебют”, информира присъстващите, че целта на проекта е да мотивира младите хора да се запознаят със съответните занаяти, да усвоят стари техники на майсторене, да изразят своята креативност, като по този начин продължат традицията. Да се осъществи връзка между поколенията - младите да почерпят от опита на старите майстори, а те - да се вдъхновят от младостта и да продължат да създават своите образци.
На финала майсторите и „чираците” получиха дипломи за успешно приключил етап на обучение.
Инициативата се осъществява с подкрепата на Европейския съюз и Програмата „Младежта в действие”.


ПОДРОБНОСТИ ВЪВ ВИДЕОФАЙЛА


25.11.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад