Назад

БТПП:Китай е дългогодишен и надежден бизнес партньор с потенциал за сътрудничество









 
В БТПП се проведе Българо-китайски бизнес форум с участието на китайски фирми от Автономен регион Вътрешна Монголия. За първи път бизнес делегация от този регион посещава Палатата, което обяснява и огромния интерес към форума. 

Председателят на БТПП изтъкна, че Китай е дългогодишен и надежден бизнес партньор на България, с потенциал за сътрудничество – от поддържащата логистика и търговския обмен до енергийния сектор, включително възобновяемата енергия, където Пекин е вече един от водещите световни оператори. 


Търговският съветник към Посолството на Китай. Лу Юнмин предложи съдействие, експертна помощ и услуги за насърчаване на българо-китайските търговски отношения. Той подчерта, че китайските фирми оценяват икономическата стабилност, ниските данъци и стратегическото положение на страната ни.


В програмата на Българо-китайския форум беше включена презентация на икономическия и инвестиционен климат в България от Димитър Николов, директор маркетинг в Българска агенция за инвестиции. Той наблегна на преимуществата на България като локация за износ на китайски стоки в ЕС. 


Джан Шу Дъ, ръководител на Комисията за икономика и информационни технологии на Автономен регион Вътрешна Монголия, запозна участниците с богатите природни ресурси, икономическия потенциал и перспективи за развитие, като подчерта, че най-голямото богатство е трудолюбието на народа. Структуроопределящи отрасли за региона са енергетика, металургия, високи технологии, химическа промишленост и др. 

Сред целите на визитата на ръководената от него делегация Джан Шу Дъ очерта: търсенето на град в България, където Федерацията на индустрията и търговията  на гр. Хохот да открие представителство; избор на град за изграждане на градски комплекс (инвестиция на стойност 10 млрд. китайски юана); проучване на пазара за недвижими имоти; откриване на китайски ресторант на площ от 1000 кв. м, сътрудничество в областта на селското стопанство (ориз и копринени буби); преговори за изграждане на соларни паркове; съвместни проекти в областта на винопроизводството, фуражни култури и млечни изделия и др. 


Визитата на китайската делегация съвпадна с важно международно събитие в София – Икономически форум за Югоизточна Европа. Със съдействието на БТПП гостуващите китайски фирми осъществиха партньорски срещи с участници във форума.

24.11.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад