Назад

Стартира конференцията по проект IntegrAGE в Словения





На 16 април 2024 г. в гр.Кран започна конференцията по проект IntegrAGE, финансиран по програма Интеррег „Дунавски регион“ 2021-2027г. Проектът стартира в началото на тази година и е с основен фокус интегриране на възрастни хора над 55 години на пазара на труда. Дейностите ще бъдат изпълнявани в периода 2024-2026г. в консорциум от 15 организации от 11 страни.

По време на конференцията бяха представени основните дейности и очаквани резултати по проекта. Внимание бе отделено на различни стратегии за задържане на по-възрастните служители на пазара на труда чрез подобряване на техните знания и умения в посока дигитализация.

Домакин на срещата бе Агенция за регионално развитие на Горенски регион https://www.bsc-kranj.si/en/home/ Агенцията е създадена през 1995г. към Министерство на икономиката, туризма и спорта. Основната й цел е насърчаване развитието на Горенска област, която включва 18 общини. Мисията на агенцията е да разработва и изпълнява проекти в района, като се фокусира върху изготвянето на стратегически документи за развитие, насърчаване на предприемачеството и иновациите и стимулиране на устойчив растеж.

Домакините представиха като добра практика проект "POLET" - https://www.zds.si/en/projects/polet/. Инициативата разработва иновативен бизнес модел за работодатели, който да бъде пилотно тестван в 120 фирми. Целта на модела е чрез прилагане на конкретни мерки да се подпомогне активното и здравословно остаряване на служителите от възрастовата група 55+ на работното място. Тези мерки могат да включват развиване на култура на уважение и признание, гъвкави работни условия, програми за пред пенсионно и пенсионно планиране, програми за здраве и благосъстояние, обратно менторство (reverse mentoring, практика, при която по-млад служител предоставя наставничество и насоки на по-опитния). Посочените методи бяха обсъдени от партньорите като всеки представи своята позиция относно внедряването им по страни.

 


16.04.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад