Назад

Въпросът за вноса на работна сила в страната стои с неотслабваща актуалност поради забавянето по всички линии на процедурите в компетентните по въпроса институции



Според проучване на Европалати за 2024 г. основното предизвикателство, посочено от фирмите в България, е липсата на квалифицирана работна ръка и разходите за труд. Възможно решение на проблема е ускорена и улеснена процедура за внос на работна ръка в страната. Забавянето и неглижирането на този изключително важен въпрос може да се отрази сериозно на нашата конкурентоспособност.

Българската търговско-промишлена палата работи по този проблем с настойчивост – както с изпращане на становища до институциите, така и с провеждането на срещи и разговори, споделяйки опит и проучвайки добри практики. По линия на партньорствата Палатата има напредък, за което получава и благодарствени писма от фирми, специализирани в подбора на работна ръка от Индия, Непал и Шри Ланка.

БТПП продължава с усилията си в тази насока и готви допълнителни срещи и разширяване на сътрудничеството, както със смесените палати и чуждестранни мисии в България, така и с нашите институции, отговорни за опростяване и облекчаване на административните процедури за това.

Както до сега, Българската търговско-промишлена палата ще информира своевременно заинтересованите страни за напредъка в тази важна за бизнеса област.

 

 


15.04.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад