Назад

Положителена оценка на конференцията за насърчаване на търговското и инвестиционно сътрудничество между България и Китай, Съчуан







Изключително успешно премина конференцията за насърчаване на търговското и инвестиционно сътрудничество между България и Китай, Съчуан, организирана от Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Китайският съвет за насърчаване на международната търговия – Съчуан (CCPIT). Участие в събитието взеха над 70 представители на бизнеса от двете страни.

Събитието бе официално открито от г-жа Хуан Ли, председател на CCPIT Съчуан, която изрази своята благодарност към всички участващи и сподели, че през тази година се отбелязват 75 години от  установяването на дипломатическите отношения между България и Китай. Тя изрази готовност за засилване на сътрудничеството и определи мисията като първа стъпка за активизиране на отношенията с провинция Съчуан. Г-жа Хуан Ли подчерта, че перспективни сектори за сътрудничество са: селското стопанство, информационните технологии, хранително-вкусова промишленост, оборудване и модерни технологии и др.

Цветан Симеонов изказа специални благодарности към Китайския съвет за насърчаване на международната търговия - Съчуан, на Посолството на Китай в София, на участниците и всички присъстващи за ангажимента им към укрепването и развитието на двустраннитe взаимоотношения. Симеонов потвърди готовността на Палатата да съдейства за развитие на двустранните връзки с Китай. Фирмите, които са в състава на делегацията, имат всички шансове днес да намерят своите партньори, защото машиностроенето, земеделието, хранителната промишленост са доста добре развити сектори в България, каза Симеонов. Той изрази увереност, че след форума бизнесите от двете страни ще бъдат окуражени да направят нови стъпки не само към търговски обмен, а и към инвестиции и България да бъде избрана като една от изходните точки за работа с Европейския съюз. Потенциал за сътрудничество между двете държави има и в областта на туризма, отбеляза Симеонов.

Г-жа Уан Мин, временно управляващ посолството на Китайската народна република в София отбеляза, че икономиката на азиатската страна се възстановява с бързи темпове. Тя определи като ключови сектори в китайската икономика производството на електрически автомобили, фотоволтаичните инсталации и литиево-йонните батерии. Г-жа Уан Мин акцентира още върху висококвалифицираната работна сила в Китай и добрата инфраструктура.

Мила Ненова, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции представи двустранния стокообмен с Китай и акцентира върху предимствата на българския пазар и икономическата стабилност на страната. Тя наблегна на най-бързо развиващите се сектори в България, както и стимулите за инвеститорите в страната.

По време на конференцията бе подписан Меморандум за сътрудничество между БТПП и Китайския съвет за насърчаване на международната търговия- Съчуан.

След официалната част се проведоха двустранни срещи между българските и китайски фирми. Делегацията от Китай обхващаше компании от секторите: машиностроене в областта на строителството, производство на високотехнологични роботи за почистване, оборудване на помещения за почистване на въздуха, машини и инструменти, оборудване на подземно строителство, сондажи, части за трансмисии и др.

Сключен бе договор между китайската фирма Sichuan Taren Technology Co и българската „К – индустрия“ ЕООД в областта на дистрибуцията на роботи за почистване.

Ръководството на БТПП проведе и самостоятелна среща с делегацията от Съчуан, на която бяха представени детайли относно икономическата ситуация в България и Китай, основните макроикономически показатели и данъчна политика. По време на срещата бяха обсъдени трасетата и проектите по линия на инициативата „Един пояс, един път“. Симеонов сподели, че България е добро място за инвестиции, подчертавайки ниските данъци, ниския държавен дълг и стабилните макроикономически показатели. Председателят на БТПП запозна гостите си с дейността на БТПП, доброволния търговски регистър и предимствата на арбитражното производство.

Г-жа Хуан Ли, председател на CCPIT Съчуан представи провинцията, която е 4-та по големина в Китай, с развита промишленост и земеделие. Тя изтъкна, че всяка инициатива на Китай за развитие на международната търговия минава през Съчуан.

Последва дискусия във връзка с възможностите на българския пазар, вноса на работна ръка, стимулите на правителството за насърчаване на инвестициите и др.

 


03.04.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад