Назад

Международна конференция в Русе: Обсъждане на готовността на България и Румъния за Шенген









На 23 ноември 2023 г. в Русе се проведе Българо-румънска конференция „Обединена Европа – един път към икономическа сигурност и устойчива интеграция“, организирана от Министерството на икономиката и индустрията на България и Министерството на икономиката, предприемачеството и туризма на Румъния, с подкрепата на Русенската търговско-индустриална камара. Българската търговско-промишлена палата е ключов партньор на събитието.

Министърът на икономиката и индустрията на България Богдан Богданов и министърът на икономиката, предприемачеството и туризма на Румъния Щефан-Раду Опря официално откриха форума. Икономическите министри на двете страни бяха категорични, че за да запази Европа своята конкурентоспособност, двете страни трябва да са в Шенген. Заедно с бизнеса и с двустранните камари, искаме ясно да заявим, че икономическата сигурност и развитието на Европа зависят от пълната интеграция на България и Румъния в Шенгенското пространство и в еврозоната, заяви министър Богданов.

Конференцията се проведе в зала „Европа“ на Доходното здание в Русе, като събра водещи икономически експерти, инвеститори, представители на чуждестранния и местния бизнес, както и на търговските палати от двете страни. 

В панела за добрите икономически практики на търговските палати Цветан Симеонов, председател на БТПП, отбеляза, че българските работодатели искат да видят четирите свободи на ЕС  -  свободно придвижване на стоки, услуги, хора, капитали, в цялата им пълнота между страните членки на ЕС. „Склонен съм да подкрепя нашия министър-председател акад. Денков, ние нямаме план Б. Виждаме бъдещето си в ЕС и ще се стремим към това, което той предлага и към ценностите, които изповядва“, категоричен е Симеонов.

Относно Шенген председателят на БТПП каза, че липсата на единно прилагане на правилата натоварва с допълнителни разходи страните, които бяха споменати - Полша, Чехия, Унгария, Словакия. Всички тези страни правят разходи, вместо ЕС да приеме България и Румъния и да се съсредоточим върху най-отдалеченото преграждане на пътя на емиграцията от нежелани потоци от хора. „Днес сме тук, за да подкрепим усилията на нашите две страни - България и Румъния, като тези усилия ще имат ефект и върху всички останали страни членки“, допълни Симеонов. Другото послание, което той отправи, е недостатъчно ефективното използване  на потенциала на инициативата „Три морета“, а там има сериозен капитал и перспективи за развитие.

„Отправям апел по адрес на правителствата на нашите две държави. Нека се концентрират върху конкретни проекти. Финансовите институции да предвидят достатъчно средства за реализацията им“, каза Симеонов.

Цветан Симеонов не пропусна да отбележи и значението на област Русе – домакин на конференцията: „В нея има чудесни условия за правене на бизнес. Първо, икономическата зона е с по-голям капацитет от тези на други области. Второ, безработицата е 6.9 % на фона на 5% за страната и при 2% на тази в София. С други думи, проблемът с липсата на работна ръка не е толкова тежък тук,  в сравнение с други части на страната. Областта също така има две висши учебни заведения с история и 13 гимназии“.

От страна на Австрия, посланик Андреа Икич-Бьом изрази позицията на Австрийското правителство, че отказът им е свързан по-скоро с проблемите в системата Шенген и временното въвеждане на граничен контрол между някои страни от Шенгенското пространство, отколкото с конкретен отказ срещу България и Румъния. От друга страна, представителят на Австрийската търговска камара Филип Купфер заяви категоричната подкрепа на бизнеса за приемането на двете страни в Шенген.

Конференцията се оказа продуктивна платформа за обмен на идеи и опит, което ще допринесе за по-нататъшното развитие и укрепване на икономическите отношения между България и Румъния.

 

 


24.11.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад