Назад

Активизират се двустранните отношения с Шри Ланка





Н.Пр. Дамика Кумари Семасинге

Н.Пр. Дамика Кумари Семасинге - посланик на Шри Ланка, акредитиран за България, посети БТПП и обсъди с председателя на Палатата Цветан Симеонов възможностите за развитие на търговско-икономическите отношения между двете страни. Участие в срещата взе и почетният консул на Шри Ланка в България – Борислав Сарандев.

Посланик Семасинге сподели, че визитата й в България е по повод връчването на акредитивните си писма и смята, че това ще постави началото на активизиране на двустранните отношения. Тя подчерта, че предстои подписването на споразумения на правителствено ниво, които ще спомогнат за развитие на икономическото сътрудничество между България и Шри Ланка.

Цветан Симеонов информира, че БТПП има сключени меморандуми за сътрудничество с партньори от Шри Ланка: с Федерацията на търговско-промишлените камари на Шри Ланка и с Цейлонската търговска камара. Той сподели и впечатления от организираните бизнес посещение и форум в Коломбо през 2009г.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за представяне в Палатата на традиционни продукти от Шри Ланка - текстил, бижута, подправки и чай, както и информиране за възможностите за правене на бизнес с азиатската страна.

Посланик Семасинге отбеляза, че друга линия, по която могат да си сътрудничат България и Шри Ланка, е вносът на работна ръка. Тя информира, че населението на островната държава е младо и образовано и може да предложи специалисти във всички области на индустрията и услугите.

 


22.11.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад