Назад

Ръководство за приложение на QR код с GS1 Digital Link за информиране на потребителите относно алкохолните напитки



След изключително успешен уебинар, на който GS1 в Европа съвместно с представители на индустрията, разгледа инструменти за повишаване на прозрачността и задоволяване на повишената нужда от информация на потребителите, бе разработено ръководството за прилагане на QR код с GS1 Digital Link за предоставянето на информация в дигитален вид на потребителите относно състава и хранителната стойност на вината и алкохолните напитки. Запис на уебинара и допълнителна информация може да бъдат гледани на страницата на събитието.

Основната цел на ръководството е да помогне на фирмите и разработчиците на решения в сектора на алкохолните напитки при дигитализацията на етикетите с помощта на стандартите GS1.

За вината и ароматизираните вина задължението за предоставяне на списък на съставките и хранителните стойности, независимо от произхода се въвежда с Регламент (ЕС) 2021/21171. Изискването по този Регламент влиза в сила за фирмите от 8 декември 2023 г. и модернизира начина за предоставяне на информация на крайните потребители, като позволява на информацията да бъде публикувана чрез електронни етикети.

По отношение на спиртните напитки секторът подписа Меморандум за разбирателство, което е вид саморегулиране и също има за цел информиране на потребителите за състава и хранителните стойности.

Относно бирата решението на сектора е пълният списък на съставките и енергийните стойности да се отпечатват директно върху етикета.

За повече информация по темата може да се свържете с GS1 България на имейл gs1bulgaria@gs1bg.org и тел. 02/81 17 604

 


15.08.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад