Назад

БТПП участва в среща на Бизнес съвета към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество





Представители на Българската търговско-промишлена палата взеха участие в среща на борда на директорите на Бизнес съвета към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (БС към ОЧИС). Виртуалната среща, осъществена по повод започналото турското председателство, бе посветено на актуални въпроси за организацията и предстоящи инициативи и събития до края на 2023 г.

Настоящият председател на Бизнес съвета Селчук Акат представи състоянието на търговията в региона на база на данни от ITC's Trade Map - през 2003 г. тя е представлявала 3,2% от глобалния търговски обмен, 2008 г. - 5,1%, а през 2022 г. – 4,4% от световната търговия. Традиционно най-голям дял в търговията в Черноморския регион имат Турция, Русия и Украйна.

Акат обсъди с участниците в срещата и възможностите за увеличаване на търговските сделки и заздравяване на бизнес отношенията въпреки регионалните предизвикателства. Сред предложенията бяха различни методи за финансиране на търговията и инвестициите, подпомагане на транспортната свързаност, обновяване на икономическата програма на БС към ОЧИС с активно участие на членовете на организацията. Представени бяха и предстоящи събития в рамките на турското председателство – работни семинари, конференции и бизнес форуми за членовете на организацията и компании от страните около Черно море.

БТПП ще предостави допълнителна информация за всяка от инициативите.

Заместник-генералният секретар на ОЧИС Димитриос Ралис акцентира на факта, че икономическото сътрудничество е в основата на организацията и участниците в нея трябва да намерят начин да си взаимодействат въпреки войната в региона.

Турция ще ръководи организацията в периода 1 юли - 31 декември 2023 г. Повече за представянето на приоритетите на турското председателство вижте тук.

 


14.08.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад