Назад

БТПП продължава участието си в програма Еразъм за млади предприемачи

Програмата е инструмент за разширяване на европейския бизнес и за обмен на предприемачески опит


 

Представители на Българската търговско-промишлена палата участваха в 30-та среща на европейската програма Еразъм за млади предприемачи, която се проведе тази седмица в Испания, Сантяго ди Компостела. В годината, когато Единният европейски пазар отбелязва 30-та си годишнина, Общността преживява здравна и енергийна криза, война и преход към зелена икономика. Всички тези аспекти бяха разгледани по време на двудневните дискусии между повече от 150 участници в срещата. Женското предприемачество също бе във фокуса на събитието във връзка с Международния ден на жената. Предизвикателствата и възможностите пред дамите в бизнеса бяха подробно обсъдени.

Програмата Еразъм за млади предприемачи съществува от 2009 г. и е инструмент за разширяване на европейския бизнес. Тя е предназначена както за млади предприемачи /без или с малък опит/, така и за опитни собственици на компании /с предприемачески опит над 3 години/, които играят ролята на ментори. В началото на 2023 г. е направен 11 000-ият обмен по тази програма. До сега 2/3 от участниците в нея са мъже. Най-много млади предприемачи от Испания, Италия и Украйна са участвали в нея. По отношение на международната програма Еразъм за млади предприемачи глобал най-желаната дестинация е САЩ, след които - Сингапур. Програмата дава възможност на предприемачи от различни страни да установят контакт, да работят няколко месеца заедно /до 6 месеца/ в страната на опитния предприемач.

Българската търговско-промишлена палата е част от Еразъм за млади предприемачи от три години. До сега са извършени 12 обмена и предстоят още 35 за следващите 4 години. Престоят на младия предприемач в чужбина се финансира от програмата, а опитният предприемач има много ползи от работата с колега от друга страна – контакти, знания за чужд пазар, специфични умения и др.

При интерес за участие в програмата, можете да се свържете с БТПП, Габриела Димитрова, тел.: 02 8117 489, e-mail: g.dimitrova@bcci.bg и Мирослава Маркова, тел.: 02 8117 494, e-mail: m.markova@bcci.bg.

 

 


09.03.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад