Назад

Националната търговско-банкова гимназия отбелязва 110 години от създаването си

На входа на гимназията е открита паметна плоча на Иван Грозев, първи председател на Търговската палата и инициатор за създаването на училището


Ученици, учители и общественици присъстваха на откриването на паметната плоча на Иван Грозев

 

С тържествено събрание и концерт в Софийската опера, подготвен от талантите на гимназията, бяха отбелязани 110 години от основаването на Националната търговско-банкова гимназия. През 1913 г. Софийската търговско-индустриална камара с председател Иван Грозев инициира създаването на средно търговско училище в София. 

Церемонията бе открита от директора на Националната търговско-банкова гимназия Емилия Иванова. На събитието емоционално слово за смисъла на интелекта и усърдната работа произнесе председателят на БТПП Цветан Симеонов. Вече години наред Палатата и Националната търговско-банкова гимназия си сътрудничат относно ключови проекти и инициативи, които събират заедно доказани експерти и подрастващи ентусиасти. Възпитаници на гимназията участват активно в изготвянето на анализа за ежегодната класация „Топ 100“ на Палатата. Симеонов връчи на директора на НТБГ сребърен медал с образа на Иван Грозев – първи председател на Софийската търговско-индустриална камара. „Националната търговско-банкова гимназия достойно защитава и отстоява идеите за качествено професионално образование. Затова считаме, че този медал ще носи посланието за приемственост в поколенията и насърчаване на усилията Ви за повишаване качеството на българското образование“, каза Симеонов.

Част от честването на 110-годишнината на НТБГ бе откриването на паметна плоча на Иван Грозев, на входа на училището, със съдействието и финансовото участие на БТПП. Това е признание за един достоен българин, индустриалец, държавник и общественик, председател в продължение на 20 години, от самото основаване през 1895 г., на Софийската търговско-индустриална камара – днес  Българска търговско-промишлена палата.

На юбилея на НТБГ бе посветено и друго голямо събитие - панаир на учебните фирми в Интер Експо Център. Учениците представиха създадените от тях 23 учебни банки, 6 учебни застрахователни дружества и 24 учебни фирми по проекта "Интегративно практическо обучение“. Реални дружества са ментори на гимназистите, а на самото изложение присъстваха и работодатели, които предложиха професионално бъдеще на младежите. Ученическо предприятие за шоколадови изделия стана най-добрата учебно-тренировъчна фирма.

Представяне на Националната търговско-банкова гимназия ТУК

 

 


07.03.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад