Назад

Новият извънреден и пълномощен посланик на Република Гърция на работна визита в БТПП

Облекчаване на трафика на граничните пропускателни пунктове между двете страни – във фокуса на разговора




 

В Българската търговско-промишлена палата бе проведена среща с новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Република Гърция в България - Алексиос Мариос Либеропулос. В срещата участва и Димитриос Михас, търговски съветник в Посолството.

Председателят на палатата Цветан Симеонов изрази от името на Изпълнителния съвет на БТПП подкрепа към пострадалите и техните близки по повод трагичния инцидент – влакова катастрофа в Гърция, като предаде писмо на посланика.

Симеонов запозна гостите с дейността на БТПП, както и разясни различните нива на сътрудничество с партньорски организации от Гърция - в рамките на Европалати, Асоциацията на Балканските търговски палати, Бизнес съвета на Черноморското икономическо сътрудничество, както и в двустранен аспект.

В хода на разговора бе потвърден интересът и от двете страни за по-нататъшно развиване на двустранните икономически връзки. По идея на председателя на БТПП може да се обменя опит в туристическия сектор и да се работи за създаване на общи туристически продукти.

Посланик Либеропулос сподели, по лични наблюдения, че е необходимо да се подобри процесът за преминаване на граничните пропускателни пунктове между двете страни на товарни превозни средства, с които се осъществява по-голяма част от търговията между двете страни. Необходими са още усилия от Гърция и България за подобряване в тази област, улесняване на потока от преминаващи границата, доизграждане на инфраструктура, както и откриване на още пропускателни пунктове. Събеседниците обсъдиха и други възможности за разширяване на сътрудничеството в приоритетни области на търговско-икономическите отношения.

 


07.03.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад