Назад

Изложба картини с интарзия се представя в залите на БТПП

В продължение на месец могат да се видят картините на варненския ловец-художник инж. Веселин Чобанов






Интарзията от дърво е изящна мозайка от дървени парченца или фурнири, залепени върху дървена плоскост, полирана и лакирана. Изкуството интарзия е практикувано още от времето на древен Египет, тогава то е съществувало под формата на инкрустации на дърво, полускъпоценни камъни или слонова кост. Находки в Египет показват, че техниката на интарзията е позната от преди повече от 3000 години. В Германия интарзията намира приложение за украса на мебели едва в началото на XVI век предимно в манастирските комплекси. В своите произведения немските майстори използват същите изобразителни и орнаментални мотиви. Древният метод intarsio, е  използван от римляните за декорация на подове и стени (opus sectile), като  се възражда във Флоренция – сърцето на Италианския ренесанс, където през средата на XV столетие има около 80 работилници, които са произвеждали прекрасни интарзии от дърво и мрамор. В Холандия изкуството интарзия е било на високо равнище. Там майсторите са разполагали с голям брой екзотични дървесни видове.

Интарзийното изкуство се разпространява от Италия през Швейцария и Тирол в Германия, също във Франция и Холандия. Постепенно се налага една по-широка употреба на тази техника. Започнала като мозайка, интарзията се включва като елемент на украса в цялостни архитектурни решения на интериори.

В днешни дни БТПП представя изложба с произведения на интарзии, която дава екзотичен нюанс в изложбената зала, където до сега са гостували много и различни художествени стилове и техники . В случая 50-те картини са на варненския художник инженер Веселин Чобанов. Той е бил известен на съгражданите си и като голям ловец и като инструктор по обучение на ловни кучета. Изложбата Ловни сюжети беше открита и представена за публиката от Главния секретар на БТПП г-н Васил Тодоров, според когото тази изложба ще обогати стиловете, които са представени до сега в Платата.

Според преподавателя в УАСГ доц. д-р Яким Дейков, който за втори път тази година представя изложба в БТПП, показаната техника е била позната още от древните цивилизации - Египет, Персия , Рим и Япония.  С този подход с естествен материал като дървото са си служили, за да се постигне едно богатство на въздействието с цвета на дървото.  Имено тук се предполага, че трябва да се разчита на една богата банка от фурнири, които да се изрязват на ръка

Организаторите на изложбата ще представят и втора премиера на Ловни сюжети заедно със семинар на Съвета по инвестиции при БТПП на 28 февруари след 16.30 в Зала А на Платата ул. Искър 9.

Видео от откриването на изложбата може да се  види Т У К

СПИСЪК НА КАРТИНИ С ЦЕНИ . ЗА КОНТАКТ 028117 445

 

 


23.02.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад