Назад

Повече от 120 двустранни срещи между строителни компании от България и Турция

В Българската търговско-промишлена палата се проведоха двустранни срещи с турски компании от сектор строителство. БТПП, съвместно с Търговско-промишлената палата на гр. Бурса и Търговската служба към Посолството на Република Турция в София, организираха форума.

Събитието бе открито от д-р Васил Тодоров, главен секретар на БТПП. Той изрази още веднъж съболезнования за загиналите в земетресенията в Турция и готовност за оказване на помощ и съдействие на пострадалите от името на Палатата. БТПП вече изпрати писмо до Съюза на търговските, промишлените палати и стоковите борси на Турция в израз на съчувствие, както и подкрепи инициативата на Посолството на Република Турция за събиране на средства за пострадалите райони, в т.ч. и чрез парично дарение. БТПП приканва своите членове също да се включат с парични и непарични дарения, съобразно своите възможности.

„Строителството е секторът, който ще играе значителна роля във възстановителния процес в Турция и много български фирми са заявили готовност и желание да работят с турски партньори“, каза Тодоров. Като резултат в срещите в БТПП участваха 17 турски и повече от 50 български компании.

Чагатай Башер, търговски съветник на Турция в нашата страна, посочи, че човешките жертви от опустошителните земетресения вече са над 35 000. Той благодари за оказваната помощ и подкрепа от България към неговата страна в този труден момент. Двустранният стокообмен между България и Турция  през 2022 г. възлиза на 7 млрд. долара. Поставена е цел през тази година да нарасне до 10 млрд., сподели Башер.

Алпарслан Сеноджак, член на Борда на директорите на ТПП Бурса, водач на турската бизнес делегация, благодари на БТПП за топлия прием и съпричастността. Около 10 големи града в Турция са засегнати от земетресенията. „Като съседи сме щастливи да поддържаме много добри отношения между двете страни, които влияят положително и на бизнеса“ каза той. Изрази мнение, че географското разположение на България и принадлежността й към ЕС осигуряват отлични условия за турските инвестиции. Всеизвестно е, че в Бурса има много преселници от България и голяма част от тях са собственици на компании, участващи много активно в бизнес живота на града и региона.

Тъй като фокусът на срещите бе върху сектор строителство, българските и турски компании обсъдиха възможностите за търговия – внос-износ на различни продукти и суровини за строителството – дървени покрития за под и стени, дървени профили, стъкло, бои, лепила за гранит и керамика, външни декоративни изолационни продукти, епоксидни покрития, полиестерни покрития, водонепропускливи материали, мрамор, аксесоари за врати и прозорци, изолационни материали, алуминиеви профили, алуминиеви аксесоари, както и мебели и обзавеждане за офиса, кухнята и банята, мебели за градината и свободното време, декоративни изделия. В обхвата на срещите бяха и машини за строителството и за обработка на бетон, компресори, кранове, елеватори, повдигащи системи, CNC машини, машини за качествен контрол, машини за металообработка. Голяма част от разговорите бяха между строителни предприемачи и изпълнители, занимаващи се с всички елементи на процеса строителство до ключ. В срещите се включиха представители на индустриални зони и паркове от България, които предлагат добри условия за турски инвеститори.

В рамките на форума бяха осъществени повече от 120 срещи.

 

 

 


16.02.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад