Назад

Глобален форум GS1 2023 – 50 трансформиращи години



Днес, 13-ти февруари 2023, в Брюксел се открива четиридневен Глобален форум GS1 2023. За първи път тази година събитието се провежда хибридно, като се очаква общият брой на участниците да достигне над 2700, сред които представители на 116 национални организации GS1 и представители на индустрията от цял свят, превръщайки го в най-мащабното събитие на GS1 общността. Основна цел е установяването на диалог и съгласуването на глобалната стратегия на Организацията. България е представена от екип в състав: Цветан Симеонов, председател на УС на GS1 България, Чавдар Селвелиев, член на УС на GS1 България и управител на Магре-замразени храни ЕООД, Цвета Братанова, изп. директор и експерти от Сдружението.

Тазгодишното издание на форума е по-специално с това, че през 2023 година GS1 отбелязва 50-годишен юбилей. В пленарна сесия по откриването на форума се прави ретроспекция, как универсалният продуктов код променя пазара в САЩ през 70-те години на ХХ век и в последствие световната икономика, като през годините разширява обхвата си чрез националните организации GS1 по целия свят. Освен кодът с утвърденото вече в световен мащаб наименование GTIN (Глобален номер на търговската единица) GS1 разширява стандартите за различните сектори и съответно на нуждите на индустрията, както и услугите, базирани на тези стандарти. В чест на великото минало като гост на пленарната сесия по откриване на форума е поканен Robert McDonald, бивш изп. директор на Procter & Gamble Co, бивш секретар по въпросите на ветераните в Америка и бивш председател на GS1. Той говори за това, как баркодът е трансформирал търговията на дребно и здравеопазването в Америка. Etienne Boonet, бивш изпълнителен директор на GS1, разказва, как се разширява влиянието на организацията чрез създаването на Национални организации GS1 в отделните страни, днес вече 116. Robin Kidd, бивш мениджър на стандартите за данни в Nestlé разказва за разширяването на дейността на организацията към предоставянето на услуги и качествени данни.

В такъв значим момент е подходящо да се обърне поглед и към бъдещето, което за GS1 се очертава да бъде светло, тъй като стандартите са необходими повече от всякога в един свят, в който веригите за доставка и свързаните разходи са подложени на натиск и дигиталната трансформация е възможност за справяне с предизвикателствата. Това е позицията на Rodney McMullen, изп. директор на Kroger и бивш председател на GS1 САЩ.

В заключение Kathy Wengel, изп. вицепрезидент и главен директор на глобалната верига на доставки на Johnson & Johnson и председател на GS1, заедно с Renaud de Barbuat, главен изп. директор на GS1, представят стратегията на GS1, свързана с безопасността на пациентите, прозрачност за потребителите и устойчивост.

По време на форума са предвидени 4 пленарни сесии, над 50 обучения и различни форми за нетуъркинг. Сред презентиращите са представители на водещи компании от индустрията, асоциации и институции. Форумът продължава до 16 февруари и е отворен за регистрация за представители на бизнеса. Повече за програмата и възможност за регистрация последвайте линка https://forum.gs1.org/

С цел запознаване на бизнеса и обществеността в България с възможностите за приложение на стандартите GS1 в различните сектори, както и с потенциалните ползи от внедряване на тези стандарти, GS1 България ще публикува поредица от материали, заложени в програмата на форума.

 


13.02.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад