Назад

Проведе се първата за 2023 г. месечна среща на компаниите – членове на Сдружение „Клуб Отбранителна Индустрия”







Темата на срещата беше: Индустриално сътрудничество и коопериране с Чехия и Чешката индустрия.

Срещата беше открита по традиция с встъпително слово на Председателя на БТПП г-н Цветан Симеонов.

  От страна на Чешкото посолство в София присъстваха и направиха презентации зам. Посланника на Чехия – г-н Петер Вавра, търговското аташе г-жа Зита Зарубова и представителя на Чех Трейд  г-н Ценко Ангелов.

С презентации участваха чешките компании:

Фрии хорайзънс,  Симекс Транс, Тиера Верде, Оптокон, Товек, Протект  Партс, Юнион Осел, Реномия.

На срещата на Сдружението присъстваха представители  на  над  150  Български компании  -  предимно  заводи  от машиностроенето, отбранителната индустрия, ИТ сектора и компании от други сектори – членове на Сдружението а така също и желаещи да се присъединят  към Сдружението.

Компаниите, които не успяха да присъстват на първата за 2023 г. месечна среща на Сдружението могат да видят подробна информацията за срещата а така също и репортаж и  снимки от събитието на следния линк – на Военния Телевизионен Канал, който отрази събитието:

Целият репортаж на Военен Телевизионен Канал – ВТК към Министерство на Отбраната – Арми Медия може да се види ТУК /

След презентациите на чешкото посолство и чешките компании продължихме с представяне на български компании, членове на Сдружение „Клуб Отбранителна Индустрия:

Д-р. инж Антон Стефов – създател на   ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АРМОРЕД ГРУП /www.interarmored.com/ и Д-р Огнян Чалъков – Мениджър корпоративно развитие в ИАГ продължиха с презентацията на първия завод на ИАГ в Бургас, чието строителство ще стартира на 15 март 2023 г. в 12.00 часа с тържествена церемония – първа копка - на мястото на бъдещия завод край Бургас.След това с презентации участваха и следните компании, нови членове на Сдружението за януари 2023 г.:

ПРОТОТИПИ И СПЕЦИАЛНИ МАШИНИ   www.prototypingpsm.com

ГУГУШЕВ & Co.                                                   www.gugushev.com

АТЛ БЪЛГАРИЯ                                                         www.atl-inter.net

СИКО СОЛАР                                                        www.sikosolar.com

СТЕЙ - БО  БУЛПЕН                                         www.bulpan-bg.com

ИМЕССА                                                                  www.imessa.net

 

Срещата завърши със заключителната презентация на г-н Теодоси Теодосиев за ролята на образованието като условие за изграждане на силна индустрия:

Ролята на образованието в изграждането на иновативна, високотехнологична  и силна индустрия - социално силни можем да бъдем само чрез образование.

Системата на силовия интелект на Тео  – „фабриката” за световни шампиони.

Високотехнологичните компании на учениците на Тео – проф. Теню Попминчев, Петко Динев, Павлин Савов и още над 20 компании на ученици на Теодосиев – потенциални партньори на ИАГ в производството на бронирани машини в Бургас и международния индустриален клъстер който ще се изгради в Благоевград около завода на ИАГ, който ще бъде ядро на клъстера.

Сдружение Клуб Отбранителна Индустрия е средата в която ще се реализира този проект. Идеята за Благоевградския завод на ИАГ е да стане ядро на международен индустриален клъстер на територията на новата индустриална зона от 650 декара с последващо разширение до 1100 декара, наскоро гласувана и създадена от община Благоевград.


01.02.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад