Назад

Представители на Посолството на Ирак в София на посещение в БТПП





Представители на Посолството на Ирак в София посетиха Българската търговско-промишлена палата. Хайдар Албуриахи, съветник и Кайлан Алуан, трети секретар по икономическите въпроси се срещнаха с председателя Цветан Симеонов. Бяха обсъдени теми, насочени към разширяване на сътрудничеството и активиране на меморандума между БТПП и ТПП Багдад, подписан през 2019 г.

Дипломатите информираха, че от три месеца в Ирак работи ново правителство. То е изготвило програма за развитие на икономическото сътрудничество, която предвижда активиране на взаимодействието първо с приятелските на Ирак страни, сред които и България. Отношенията между двете държави датират от много години и имат положителна история.

По информация от Министерството на икономиката и индустрията двустранният стокообмен е нарастнал с 32 % през първите шест месеца на 2022 г. Той възлиза на 144,14 млн. щ.д. Стокообменът с Ирак за 2021 г. е 173.3 млн. щ.д.(белижи ръст от 320% спрямо 2020 г.) от които износ 51.3 млн. щ.д.(ръст от 24% спрямо 2020 г.) , а вносът бележи изключителен ръст и достига до 122 мил. щ.д. или ръст от 580 % спрямо 2020 г.

България изнася за Ирак основно птичи яйца; медикаменти; хранителни продукти; тестени изделия; листа, фолиа, ленти, плочи и др. от пластмаса; вати и текстилни материали; козметика; табла, конзоли, пултове; медицински, хирургически инструменти, рентгенови апарати, диагностична техника и др.

Вносът се състои от електрически акумулатори, включително техните сепаратори; нефтени масла и масла от битуминозни минерали, трактори (с изключение на карите-влекачи).

Симеонов отбеляза няколко начина за активиране на меморандума за сътрудничество, сключен между БТПП и ТПП Багдад – взаимно информиране на възможностите за бизнес; подаване на тази информация към компаниите, особено Инвестиционния план на Ирак от 2023 г.; размяна на съвместни посещения и мултиплициране на възможностите за установяване на директни връзки между фирмите.

Иракските дипломати подчертаха, че има засилен интерес за сътрудничество в областта на възобновяемите енергийни източници.

БТПП ще информира допълнително за предстоящите икономически събития, свързани с Ирак.

 


31.01.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад