Назад

Международна конференция "10 години сътрудничество, обмен и свързаност между Китай и страните от ЦИЕ"

Конференцията се предаваше на живо в ЦИЕ и в Китай








Международна научно-практическа конференция на тема ,,10 години сътрудничество, обмен и свързаност между Китай и страните от ЦИЕ“ се проведе на 4 и 5 ноември в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” . Събитието бе организирано от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ (ЦНСССКЦИЕ).

БТПП участва със свои представители в конференцията. БТПП и ЦНСССКЦИЕ са партньори и от години насърчават двустранната търговия и съдействат на български компании за установяване на бизнес контакти с Китай. Палатата тясно си сътрудничи със сродни организации в Китай и с Международната търговска камара на Пътя на коприната (SRCIC).

По време на откриващата сесия на Конференцията изказвания направиха проф. Мария Стойчева, заместник-ректор на Софийски университет и председател на Научния комитет; д-р Момчил Станишев, директор на ЦНСССКЦИЕ и председател на Организационния комитет; Н.Пр. Степан Месич, президент на Хърватия (2000-2010); Георги Събев, зам.-министър на земеделието на България; Н.Пр. Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република у нас; Григор Порожанов, бивш посланик на България в КНР; Димитриос Михас, пълномощен министър, Посолство на Гърция в София; Ливия Чиву, съветник към Министерство на земеделието на Румъния; проф. Боян Лалич, директор на Serbia Belt and Road Research Institute, както и д-р Валентин Катранджиев, Дипломатически институт към Министерство на външните работи на Р България.

Конференцията обхвана следните изследователски области: икономическо развитие на страните от Инициативата през последното десетилетие; сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ; приложни изследвания в областта на правото, както и образователен и културен обмен между страните от ЦИЕ и Китай.

Специална сесия беше отделена на добрите практики и бизнес истории в рамките на Инициативата, като бяха представени презентации от Винпром Свищов, Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, стартъп компанията ONDO и Tablespoon.

Н. Пр. Степан Месич (Президент на Хърватия 2000-2010 г.) поздрави всички, взели участие в Международната конференция и отбеляза, че към настоящия момент се наблюдават и процеси на сближаване между Механизма на сътрудничеството между Китай и ЦИЕ и инициативата „Един пояс, един път“ (Belt and Road Initiative), които протичат много ефективно, като е изградено здраво сътрудничество във всички области, чрез което има огромен потенциал за превъзмогване на предизвикателствата, които са на дневен ред.

Конференцията се предаваше на живо в Централна и Източна Европа (2500 зрители), посредством YouTube и в Китай (5000 зрители), чрез Zoom.

 

 


08.11.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад