Назад

Новоназначеният посланик на Държавата Кувейт посети БТПП

Бе договорено организирането на изложба - базар на традиционни кувейтски стоки в началото на 2023г.




 

Н.Пр. Гази Хамед Алфадли, посланик на Държавата Кувейт в България, посети Българската търговско-промишлена палата и разговаря с председателя Цветан Симеонов.

Посланикът изложи своите приоритети през настоящия мандат, като основният е да се повиши стокообменът между двете страни. Акцентирано бе и на предстоящото отбелязване през следващата година на 60-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави

В тази връзка бе договорено посолството съвместно с екипа на БТПП да си сътрудничат по организирането на изложба – базар в началото на следващата година на традиционни кувейтски стоки. БТПП допълнително ще информира за точния период на провеждане на предвижданото събитие.

Посланикът информира за интереса от страна на кувейтски бизнес среди за сътрудничество с компании от България в сферата на селскостопанската продукция и по – специално машини и оборудване за преработка на плодове и зеленчуци.

От страна на БТПП бяха предадени изготвени от Палатата информационни материали с икономическа насоченост и бе отправена покана към ръководството на Кувейтската търговско – промишлена палата да посети България.     

По информация на Министерство на икономиката и индустрията през 2021 г. българо-кувейтският стокообмен е на стойност 12.7 млн .щ.д. (ръст от 0.9% спрямо 2020 г.), от които 9.9 млн. щ.д. български износ за Кувейт (-6.2%), а вносът е на стойност около 2.8 млн. щ.д. (+37.5%) Салдото се запазва положително за страната ни.

 

 


03.11.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад