Назад

Проведе се виртуален форум "Как да правим бизнес със Замбия"

Бяха очертани възможности за търговско и инвестиционно партньорство








Българската търговско-промишлена палата съвместно с Посолството на Замбия в Париж, акредитирано за България, и Замбийската агенция за развитие / ZDA /  проведоха виртуален бизнес форум на тема „Как да правим бизнес със Замбия“.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов приветства участниците от двете страни, като благодари за доброто сътрудничество на екипа на Посолството на Замбия при цялостната организация  на събитието. Той подчерта, че двете страни представляват нови врати, както за българския бизнес да намери нови партньори на африканския континент, така и за предприемачи от Замбия да стъпят на европейския пазар. Български компании могат да предложат своя опит в сферата на селското стопанство – преработка  на суровини, енергийния сектор, малки турбини в  хидроенергетиката и др.

В приветствието си посланикът на Зимбия Н.Пр. Д-р Кристин Касеба-Сата изрази благодарност към БТПП за добрата организация и провеждането на форума. Бе подчертана готовността на замбийската страна да посрещне в близко бъдеще и посещение на българска бизнес делегация в Замбия при благоприятни за това условия.

Страната предлага изключителни възможности за инвестиране като: подходящ климат, плодородна земя за инвестиции в селското стопанство, различни полезни изкопаеми, сигурност за инвестициите, възможност за инвестиции в зелена енергия и много други. През 2020г. се отчита ръст на икономиката с 2.8%, като очакванията за тази година са за 3.3%. При инвестиране в Замбия предприемачите получават достъп до пазарите в Африка с 1.3 милиарда население и БВП от 3.4 милиарда щатски долари.

Алберт Халуампа, генерален директор на Агенция за развитие на Замбия, представи икономическата ситуация в страната и ползите за инвестиции пред чуждестранните предприемачи. Презентация ТУК

Мулумба М. Лватула, заместник-ръководител към корпорация за индустриално развитие, представи секторите:

  • Минно дело
  • Селско стопанство и агропреработка
  • Производство
  • Туризъм
  • Развитие на  инфраструктурата

Вихрен Димитров, изпълнителен директор на свинекомплекс Голямо Враново, сподели своя опит от страна на работеща в Замбия българска компания.

 


26.11.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад