Назад

Отличени са най-успешните ни търговски аташета

Голямата награда е за СТИВ - Германия






Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Министерство на икономиката, връчи наградите за най-успешните търговски аташета (Служби по търговско-икономически въпроси) за 10-ти пореден път. Събитието се състоя онлайн с участието на министъра на икономиката Кирил Петков, Цветан Симеонов, председател на БТПП, и експертните екипи на Министерството и Палатата.

Настоящата класация на БТПП, разработена съвместно с Министерството на икономиката, е за 2020 г. и е изготвена въз основа на обективните критерии - увеличаване на българския износ за съответната страна и привлечени чуждестранни инвестиции в България. Отчетени са и резултатите от допитването до  членове на БТПП за удовлетвореността им от работата на СТИВ.

Голямата награда - бронзова статуетка "ХЕРМЕС" и Грамота, получи СТИВ Германия за заслуги към развитието на търговско-икономическите отношения между България и Германия, за принос за увеличаване на българския износ в чужбина и чуждите инвестиции в България, както и за постигане  целите и задачите на БТПП. На второ място е отличена СТИВ – Австрия, а на трето – СТИВ Нидерландия. Насърчителни награди получиха още СТИВ Северна Македония, СТИВ Италия и СТИВ Унгария.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов определи класацията като навременна, защото заедно със „събуждането“ на бизнеса след кризата е необходимо и активизиране на търговските ни аташета. Той сподели, че неслучайно  водещи в класацията са СТИВ в европейски страни.

Във връзка с резултатите от класацията министър Петков обяви, че като резултат от работата на търговските ни аташета в Министерството на икономиката са изпратени 602 писма от чужди компании с намерение за инвестиции и сътрудничество и се очаква в скоро време писмата да станат реални сделки. Той изтъкна, че това са писма само за последните 5 седмици и поясни, че 129 писма са с директни намерения за инвестиции, 218 са с интерес за инвестиции, а 255 са за сътрудничество и благодарности. Те са в сферата на производство на медицински изделия, системи за улавяне на въглероден двуокис, решения за съхранение на електрическа енергия, високотехнологични фирми произвеждащи изделия в сферата на космическата индустрия и др. Българската агенция за инвестиции ще работи за практическата реализация на така заявените намерения от чуждестранни търговски фирми и инвеститори.

 


07.07.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад