Назад

Международна конференция "Нови възможности за българския бизнес след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз" с B2B

Бе направен преглед на новите правила и процедури след Брекзит в двустранните търговско-икономически отношения




Организатори на международната конференция бяха Европейският фонд за регионално развитие, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Британо-българската бизнес асоциация (БББА). Събитието се състоя на 1 юли 2021г. в хотел „Хаят“ в София , като в него взеха участие ръководни представители на над 60 фирми и организации от България и Обединеното кралство, в това число и председателят на  Българската търговско-промишлена палата  Цветан Симеонов.

Събитието бе открито от зам.-министъра на икономиката на Република България г-жа Яна Балникова, зам.-изпълнителния директор на ИАНМСП г-н Борислав Димитрачков и от изпълнителния директор на БББА г-жа Десислава Митева.

В изказването си на форума зам.-икономическият министър Балникова изтъкна,  че Великобритания е втори по големина пазар за износ на български IT разработки и услуги, четвърти по големина пазар в света за износ на българско вино и пети по големина за износ на текстил и мебели.

Тя допълни, че добрият макроикономически и инвестиционен климат, включително стимулите, предоставяни по реда на Закона за насърчаване на инвестициите и на други данъчни закони, са възможност за привличане на британски инвестиции в българската икономика и също така, че наличните инвестиционни стимули предлагат възможност за приоритетно разглеждане на България като инвестиционна дестинация от потенциалните британски инвеститори.

В приветствието си към участниците в конференцията зам.-изпълнителният директор на ИАНМСП Борислав Димитрачков заяви, че събитието е още един израз на желанието на Агенцията да спомага за установяването на контакти между компании от двете страни, защото в момента е жизненоважно за бизнеса да научава за новите пътища, които стоят пред него и да търси нови начини за своята реализация. Той  изрази задоволство от добрата съвместна работа на ИАНМСП и Британо-българската бизнес асоциация , в резултат на която се създават редица възможности пред българския износ за Великобритания и за засилване процеса на привличане на нови британски инвестиции.

След официалното откриване в шест панела бяха представени презентациите, засягащи най-важната информация за бизнеса с интерес към пазара на Великобритания: „Преглед на двустранните търговско-икономически отношения“, представена от Таня Койчева, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към посолството на България във Великобритания, “Преглед на най-актуалните правила и процедури след Брекзит“, Тим Буйсере, директор за България, Министерство за търговия и инвестиции (DIT) на Великобритания, „Правни аспекти при движението на хора след Брекзит“, Никола Сейменов, мениджър, Делойт България, „Онлайн търговия с Великобритания“, Кемал Сидар, основател и изпълнителен директор London Bridge Project, „Правни аспекти на търговията между България и Великобритания след Брекзит“, Мартин Димитров, адвокат в Адвокатска кантора „Цветкова и партньори“, както и „Движението на стоки след Брекзит“, Димчо Димчев, управител Cargo Partner и Виктор Батов, директор Бизнес развитие, Cargo Partner.

 


05.07.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад