Назад

Положителен отзвук и в Аржентина за филма "Патриарха на градежа"

Получено благодарствено писмо от Аржентинско-българската фондация в Буенос Айрес


С голямо задоволство Българската търговско-промишлена палата продължава да посреща положителните отзиви на широката аудитория към филма за живота и дейността на първия председател на Палатата Иван Грозев.

Филмът е достъпен в социалните мрежи, като интересът към него се повиши след излъчването му и по националната телевизия, особено след като бе преведен на английски и испански език.

На провежданите срещи в Палатата председателят на БТПП изтъква положителния отзвук и благодарствените писма от наши и чуждестранни институции и дипломатически мисии за тази родолюбива инициатива.

В началото на месец юли 2021г.  българският посланик в Аржентина Стоян Михайлов е изпратил  мейл до председателя на БТПП, в който се изказва сърдечна благодарност за възможността да се представи филма за Иван Грозев в Аржентина.

Посланик Михайлов е препратил писмо на Аржентинско – българската фондация в Буенос Айрес до БТПП, с което президентът на фондацията Херардо Лука благодари за прекрасния филм, който е не само филм за живота и дейността на Иван Грозев, но е и разказ за една епоха – една от най-значителните и бурни в българската история.

„Съдбата на този родолюбив българин се преплита с легиите на Раковски, с тайните комитети на Васил Левски, с кървавото Априлско въстание и Освобождението на България, с първите стъпки в новия живот – изграждане на индустрия, железници, мини и пристанища. Както казаха аржентинските зрители – това е разказ за България, за българската история, от която Иван Грозев е важна част“ – се изтъква в писмото.

В писмото се подчертава високата художествена стойност на филма, с добре подбраните и реализирани негови кадри. Като организация, работеща активно с българските дружества в Аржентина,  Фондацията  предвижда след пандемията филмът да бъде представен  в провинция Чако и Комодоро Ривадавия  на голям екран и с участието на местна публика.

Предстои честването на 100 - годишнината на българската организация в Лас Бреняс,  където  е концентрирана значителна и добре организирана българска общност, което също е добър повод за показване на филма.

 


07.07.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад