Назад

БТПП защити запазване на заетостта на работници и служители след периода на извънредното положениеНа присъствено заседание на НСТС, провело се на 28.06.2021г., Палатата беше представлявана от Председателят на БТПП Цветан Симеонов и Михаела Михайлова, главен експерт - юрист от юридическа дирекция.

Социалните партньори разгледаха Проект на Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 151 на Министерския съвет от 2020 г. за определяне на условията и реда за изплащане на средства за запазване на заетостта на работници и служители след периода на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и извънредната епидемична обстановка, обявена с Решение № 325 и удължена с Решение № 378 на Министерския съвет от 2020 г.

Постановлението беше прието единодушно от всички работодателски организации и синдикалната организация на КНСБ.

Другият синдикат КТ „Подкрепа“ не подкрепи новия вариант на проекта на мярката 60/40.

В рамките на дискусията Председателят на БТПП Цветан Симеонов изрази подкрепа от страна на Палатата по проекта на Постановление на Министерски съвет и продължаващите усилия на служебното правителство, съвместно с тристранните партньори за засегнатите от пандемията КОВИД -19 дружества и сдружения, които са поставени в ситуация на борба за запазването на своите компании и работа на работниците и служителите, назначени в тях.

За пореден път БТПП поиска да се създаде механизъм за обжалване на решенията на комисиите разглеждащи документите на фирмите и организациите по Постановлението, тъй като е редно в една законова държава при важни решения за разходване на публични средства да е предвидена възможност за контрол и защита на юридическите и физическите лица.

В точка разни финансовият министър информира участниците за готвената актуализация на бюджета и обяви намеренията на правителството за създаване на механизъм за преизчисляване на пенсиите.

С направените предложения и бележки в становището на БТПП може да се запознаете ТУК


28.06.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад