Назад

Красимир Дачев: Да вкарваме в парламента хора с опит



„След всичките гръмки фрази, след всичките грандомански обещания и закани, накрая виждаш, че депутатите само могат да вдигат лозунги, а нямаше нищо градивно“. Това каза в предаването „Опорни хора“ предприемачът Красимир Дачев от БТПП по повод последния работен ден на 45-то Народно събрание.

Според него, най-лошото е, че в България липсва градивната линия.

„Всичко е хейтърство, всичко е против. Тези, които хейтват, те не генерират нищо“, добави Дачев.Той присъства на срещата в бюджетна комисия за обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост.

„Отидох с очаквания, тъй като голяма част от партиите бяха заявили, че имат по-добри програми, по-интелигентни решения. Оказа се, че никой от тези, които гръмко заявяваха, че програмата не струва нищо, че трябва да се преработи основно отначало, нищо не предложиха. След часове приказки нямаше предложение да се промени дори една запетайка“, каза предприемачът.

Според него, това е най-доброто, което може да се направи.

„Много хора влизат в парламента без опит. Виждаш как мигрират от ляво, след това отиват в дясно. Но някой, който да генерира нещо, който да създава работни места, да прави пари, които ние после да харчим през държавата, няма. Нямаше хора с опит. Българите трябва да се замислят да вкарваме в парламента хора с опит“, добави Красимир Дачев.

„Не разбират, че тази програма сме я правили в процес на взаимно обсъждане, предложения, с обществени организации, работодатели, синдикати. Ако се прави нова пограма, ще я правят пак тази част от администрацията, която е правила и тази програма. Защото такъв план не се прави лесно. Тази програма първо трябва да я съобразиш с всички европейски изисквания, второ - трябва да я съобразиш с нашата реалност. Трето - това е капацитетът на нашата администрация. Защото тук става въпрос за пари, които са извън капацитета на администрацията. Администрацията едва смогва да управлява парите, които пристигат от Европа, а тези са „екстра пари“, те вече идват отгоре. Представете си, как ще се контролират всички тези проекти, как ще се проверяват текущо, как ще се следят резултатите“, пита риторично Дачев и обяснява.

„Защото администрацията е винаги между тези, които управляват, изпълнявайки закона, а отдолу са тези, които реализират този проект. Кой ще поеме политическа отговорност? Това беше за тях най-важното. Като си влязъл в парламента, ще носиш отговорност. Въпреки че, това не е никаква отговорност. Идвате и си отивате, а бизнесът плаща сметката след вас“.

По повод необходимостта от актуализация на бюджета, Красимир Дачев заяви, че е рано да се говори по тази тема.

„Още нищо не се знае. След два, три, пет месеца ще разберем, ще се ориентираме, тъй като бизнесът започна да се събужда. Има възходяща тенденция. Така че, може да не се наложи да се променя бюджетът“, категоричен е в оценката си си Красимир Дачев.

Целият разговор може да се проследи във видеото на Опорни хора!

 

10.05.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад