Назад

БТПП отбеляза Световния ден за безопасност и здраве при работа







Върви се към все по-добри показатели по намаляване на смъртността, благодарение на общи усилия, каза Цветан Симеонов, председател на БТПП. В деня на отбелязването Световния ден за безопасност и здраве при работа и на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки. Събитието беше в Южния парк с традиционно засаждане на дървета зад столичния музей "Земята и хората". Представители на работодателите и синдикатите участваха заедно в засаждането на нови дръвчета и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите при трудови злополуки български работници, както и на загиналите от COVID-19, при изпълнение на задълженията си лекари и специалисти по здравни грижи. Приносът на БТПП е да бъдат образовани 28-те регионални палати в цялата страна, над 100 браншови организации, както и трицифрено число на служители на фирми. Стремежът е да се въвеждат нови теми по безопасност на труда, като се гледа към модерните технологии, а тази година ще се наблегне на информираността за служителите, които работят от дома. "Сериозен проблем е, че не може да се влияе върху за безопасността на труда в изнесения офис", каза още Цветан Симеонов.

"Изглежда е по-безопасно да се работи от вкъщи, но психологическата травма също е много важна. Хората не работят в колективи и не контактуват и ще се установяват вредните последици от това", добави Председателят на Палатата. По думите му, ще се поведе проучване по психологическата травма от хоум офиса, въведен и вече факт при много от фирмите.

Тенденцията за смъртност при заети лица в индустрията е към намаляване, има заболели и с травматизъм - около 500-600 души за 2020 г., което е 14%. Предни години са били над 80-110 в индустрията смъртни случая. Ако се включи статистиката на коронавируса, тази цифра далече се надвишава - главно при медици, без да има информация кой е заболял в индустрията. Последното число от ноември сочи, че от тях са починали от коронавирус 50-60 души. 30-40% са загиналите при трудови злополуки - което е огромен ръст, каза Борил Ташев от Българска асоциация по труд, здраве и безопасност. Има повече инциденти в големите предприятия, отколкото в малките, обясни още той.

Организатори на инициативата са Българска Асоциация Труд Здраве Безопасност, Българската търговско-промишлена палата, КНСБ, КТ "Подкрепа" и други браншови организации и сдружения

КНСБ е настояла COVID ("ковид") да бъде признат за професионална болест, това е станало с указание към териториалните инспекции. Това съобщи пред журналисти Огнян Атанасов, секретар по безопасност и здраве при работа към КНСБ.

Вижте видео от събитието ТУК

 


27.04.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад